Societăţi secrete: Enigmaticul monument Georgia Guidestones şi secretele din jurul său

Georgia Guidestones
Georgia Guidestones (Shutterstock)

Georgia Guidestones, cunoscut sub numele de Stonehenge-ul american, este un monument enigmatic situat în Comitatul Elbert, Georgia, din Statele Unite, şi construit la cererea unui mic grup de oameni despre care se crede că fac parte dintr-o societate secretă.

Structura gigantică de aproape 6 metri înălţime este formată din şase plăci de granit care cântăresc aproximativ 108.000 kg. Detaliul cel mai uimitor al monumentului nu este însă dimensiunea sa, ci mesajul gravat pe el: Zece reguli pentru o "Eră a Raţiunii". Cele zece linii directoare sunt scrise în opt limbi: engleză, spaniolă, swahili, hindi, ebraică, arabă, chineză şi rusă. Un mesaj scurt este înscris în partea de sus a structurii în patru limbi antice: babiloniană, greacă clasică, sanscrită şi hieroglife egiptene.

În iunie 1979, o persoană necunoscută, bine îmbrăcată, care s-a recomandat drept „R. C. Christian”, a angajat compania Elberton Granite Finishing să construiască un monument care să transmită întregii omeniri un mesaj.

O ipoteză este aceea că necunoscutul a ales acest pseudonim în memoria legendarului fondator al Rosicrucianismului, Christian Rosenkreuz. Autorii acestor reguli au cerut să rămână anonimi în totalitate şi, până acum, anonimatul lor a fost păstrat în mod corespunzător.

Mai interesant, acest grup misterios a lăsat un text care explică raţionamentul din spatele normelor propuse. Îl propunem nu pentru că am fi de acord cu el, ci doar pentru studiu şi datorită consecinţelor vaste pe care credem că le-ar avea. Sublinierile din text ne aparţin.

Cele 10 linii directoare

1. Menţineţi umanitatea sub 500 de milioane de persoane, în echilibru permanent cu natura.

2. Supravegheaţi înmulţirea populaţiei cu înţelepciune - îmbunătăţind condiţia fizică şi diversitatea.

3. Uniţi umanitatea cu o nouă limbă, vie.

4. Controlaţi sentimentele - credinţa - tradiţiile - toate aceste lucruri printr-o judecată temperată.

5. Protejaţi oamenii şi naţiunile prin legi şi tribunale juste.

6. Lăsaţi naţiunile să-şi rezolve problemele interne singure, rezolvând doar pe cele externe într-un tribunal mondial.

7. Evitaţi legile meschine şi funcţionarii inutili.

8. Găsiţi echilibrul între drepturile individuale şi datoriile cetăţeneşti.

9. Preţuiţi adevărul - frumuseţea - iubirea, căutând armonia cu infinitul.

10. Nu fiţi un cancer pentru Pământ - lăsaţi loc şi naturii - lăsaţi loc şi naturii.

Imediat sub acest text se găseşte conturul unui pătrat, în interiorul căruia este scris: „Fie ca aceste principii să ghideze Era Raţiunii” („Let these be guidestones to an Age of Reason).

La câţiva metri de monument, se află o nouă bucată de granit care a fost aşezată la nivelul solului. Aceasta conţine o tăbliţă cu explicaţii privind structura monumentului şi limbile folosite, enumerând diverse liste despre dimensiunea, greutatea şi caracteristicile astronomice ale pietrelor, data terminării construcţiei şi sponsorii proiectului. Numerele sunt şi ele destul de interesante.

Construcţia a fost realizată pe 22 martie 1980 (322 1980), numele autorului este R.C. Christian, iar la sponsori este trecut „un mic grup de americani care caută Era Raţiunii”.

De asemenea, această tăbliţă dezvăluie că o capsulă a timpului a fost îngropată sub granitul aflat la nivelul solului. Alte informaţii despre această capsulă a timpului lipsesc, cum ar fi data la care a fost îngropată, ce anume conţine sau dată când ar trebui dezgropată. Prin urmare nu este clar dacă chiar a fost îngropată acolo o capsulă a timpului.

Există o declaraţie foarte importantă care a fost trecută cu vederea de mulţi dintre cei care au cercetat monumentul. Acest text se pare că descrie în detaliu motivele creatorilor monumentului – este vorba despre Ghidul Georgia Guidestones, un pliant produs de compania care a produs monumentul. Aici găsim o explicaţie a celor 10 reguli ale Guidestones.

Coperta din Ghidul Georgia Guidestones

"Este foarte probabil ca omenirea să aibă acum cunoştinţele necesare pentru a stabili un guvern mondial eficient. Într-un fel aceste cunoştinţe trebuie larg însămânţate în conştiinţa întregii omeniri. Foarte curând inimile familiei noastre trebuie să fie atinse şi încălzite astfel încât să acceptăm o guvernarea globală a raţiunii.

Conştiinţa de grup a rasei noastre este oarbă, perversă şi uşor distrasă de trivialităţi, cu toate că ar trebui să se concentreze pe chestiuni fundamentele. Intrăm într-o eră critică. Presiunile populaţiei vor crea în curând o criză politică şi economică în întreaga lume. Acestea vor face mai dificilă şi, în acelaşi timp, mai necesară construirea unei societăţi globale raţionale.

Un prim pas va fi de a convinge o lume care are îndoieli că o astfel de societate este acum posibilă. Să avem în vedere apelul de durată la raţiunea colectivă a umanităţii. Să atragem atenţia asupra problemelor de bază. Să ne stabilim priorităţile adecvate. Noi trebuie să facem ordine aici în casa noastră, pe Pământ, înainte de a ajunge la Stele.

Raţiunea umană trebuie trezită cu putere. Acesta este cea mai puternică agenţie lăsată până acum în desfăşurarea vieţii de pe planeta noastră. Trebuie să facem umanitatea conştientă de faptul că acceptarea raţiunii luminate, de compasiune, ne va permite să ne controlăm destinul în limitele inerente naturii noastre.

Este dificil de însămânţat înţelepciune în mintea închisă a oamenilor. Inerţiile culturale nu sunt depăşite cu uşurinţă. Desfăşurarea evenimentelor mondiale şi tristul repertoriu al rasei noastre dramatizează neajunsurile agenţiilor tradiţionale de guvernare a afacerilor umane. Criza care se apropie determină omenirea să fie dispusă să accepte un sistem de drept mondial, care va accentua responsabilitatea naţiunilor individuale în reglementarea afacerilor interne şi care le va ajuta în gestionarea paşnică a fricţiunilor internaţionale.

Cu un astfel de sistem am putea elimina războiul, am putea oferi fiecărei persoane o oportunitate de a căuta o viaţă cu un scop şi împlinirea.
Există alternative la Armaghedon. Ele sunt realizabile. Dar acest lucru nu se va întâmpla fără eforturi coordonate a milioane de oameni dedicaţi, din toate neamurile de pe Pământ.

Noi, sponsorii Georgia Guidestones, suntem un mic grup de americani care doresc să-şi concentreze atenţia asupra problemelor centrale ale umanităţii. Avem un mesaj simplu pentru alte fiinţe umane, acum şi în viitor. Noi credem că acesta conţine adevăruri evidente şi nu ne-am propus nici o părtinire pentru un anumit crez sau filozofie. Cu toate acestea, mesajul nostru este în unele zone controversat. Am ales să rămânem anonimi, pentru a evita dezbaterea şi disputele, care ar putea altera scopul nostru şi care ar putea întârzia examinarea amănunţită a gândurilor noastre. Credem că preceptele noastre sunt solide. Ele trebuie să stea pe propriile merite.

Stonehenge şi alte vestigii ale gândirii umane antice ne-au stârnit curiozitatea, dar nu poartă niciun mesaj pentru îndrumare. Pentru a transmite ideile noastre a lungul timpului pentru alte fiinţe umane am ridicat un monument - un grup de pietre cioplite. Aceste pietre mute vor afişa ideile noastre acum şi în viitor, după ce nu vom mai fi. Sperăm că ele vor primi o din ce în ce mai mare acceptare şi că, prin persistenţa lor tăcută, vor grăbi într-o mică măsură venirea erei raţiunii.

Credem că fiecare fiinţă umană are o menire. Fiecare dintre noi este o bucăţică mică, dar semnificativă, din infinit. Aliniamentele celeste ale pietrelor simbolizează nevoia omenirii de a fi în acord cu principiile externe care se manifestă în propria noastră natură şi în universul din jurul nostru. Noi trebuie să trăim în armonie cu infinitul.

Patru pietre mari din clusterul central sunt inscripţionate cu zece precepte, fiecare piatră transportă acelaşi text în două limbi. În versiunea în limba engleză mesajul totalizează mai puţin de o sută de cuvinte. Limbile au fost selectate pentru semnificaţia lor istorică şi impactul lor asupra oamenilor care trăiesc acum. Din moment ce există trei mii de limbi active, nu toate ar fi putut fi alese.

Ne imaginăm o fază ulterioară în dezvoltarea Georgia Guidestones. Sperăm ca alte pietre să poată fi ridicate pentru a marca migraţiile Soarelui şi, probabil, alte fenomene cereşti. Aceste pietre vor purta cuvintele noastre în limbile altor persoane care ne împărtăşesc convingerile şi se vor ridica pietre similare la graniţele internaţionale în limbile vecinilor prietenoşi. Ele vor servi ca memento-uri ale dificultăţilor cu care se confruntă toată omenirea şi ar încuraja eforturile comune de a le face faţă raţional şi cu dreptate.

Nu poropovăduim nicio inspiraţie divină dincolo de ceea ce poate fi găsit în toate minţile umane. Gândurile noastre reflectă analiza noastră a problemelor cu care se confruntă omenirea în acest început al epocii atomice. Ele descriu în termeni generali anumite etape de bază care trebuie urmate pentru a stabili pentru omenire un echilibru binevoitor şi de durată cu universul.

Fiinţele umane sunt creaturi speciale. Suntem păstorii vieţilor de pe Pământ. În această lume, vom juca un rol central într-o luptă eternă între bine şi rău, între forţele care construiesc şi cele care ar distruge. Infinitul învăluie tot ceea ce există, şi lupta, conflictul şi schimbarea, care ar putea reflecta tulburări chiar în sufletul lui Dumnezeu.

Noi, oamenii, am fost înzestraţi cu o capacitate mică de a cunoaşte şi de a acţiona pentru bine sau pentru rău. Trebuie să ne străduim pentru a optimiza existenţa noastră, nu numai pentru noi, ci pentru cei care vin după noi. Şi noi nu trebuie să fim neatenţi la bunăstarea tuturor celorlalte fiinţe ale căror destine au fost plasate în încrederea noastră.

Suntem agenţia majoră prin care calităţile bune şi rele ale spiritului devin actori în lumea noastră. Fără noi este foarte puţină dragoste, milă sau compasiune. Cu toate acestea, putem fi, de asemenea, agenţi ai urii, cruzimii şi indiferenţei glaciale. Numai noi putem lucra în mod conştient pentru a îmbunătăţi această lume imperfectă. Nu este suficient doar să mergem cu curentul. Lumea raţională de mâine se află mereu în amonte.

În 1980, când aceste pietre au fost ridicate, problema mondială cea mai presantă era necesitatea de a controla numărul oamenilor. În ultimele secole, tehnologia şi combustibili abundenţi au făcut posibilă o multiplicare a umanităţii cu mult dincolo de ceea ce este prudent sau sustenabil pe termen lung. Acum putem prevedea epuizarea iminentă a acestor surse de energie şi epuizarea rezervelor mondiale a multor materii prime vitale.

Controlul urgent al reproducerii noastre este necesar. Aceasta va necesita schimbări majore în atitudinea şi obiceiurile noastre. Din păcate, inerţia obiceiurilor umane poate fi extremă. Acest lucru este valabil mai ales atunci când cei pentru care obiceiul este o forţă dominantă sunt neinformaţi de nevoia de schimbare.

Aproape fiecare naţiune este acum suprapopulată în termeni de echilibru perpetuu cu natura. Suntem ca o flotă de bărci de salvare supraaglomerate care se confruntă cu o furtună care se apropie. În Statele Unite ale Americii ne suprasolicităm serios resursele pentru a menţine populaţia prezentă în starea existentă de prosperitate. Ne distrugem terenurile agricole şi am devenit periculos de dependenţi de surse externe de petrol, metale şi alte resurse neregenerabile.

În aceste circumstanţe, reproducerea nu mai este exclusiv o chestiune personală. Societatea trebuie să aibă o voce şi o putere de direcţie în reglementarea acestei funcţii vitale. Dorinţele cuplurilor umane sunt importante, dar nu cele mai importante. Interesele societăţii prezente şi bunăstarea generaţiilor viitoare trebuie luate în considerare, în timp ce vom dezvolta mecanisme care să poată controla raţional înmulţirea noastră.

Înmulţirea iresponsabilă trebuie să fie descurajată prin presiuni juridice şi sociale. Cuplurile care nu pot asigura un venit decent şi sprijin pentru un copil nu ar trebui să producă copii care să fie o povară pentru vecinii lor. Aducerea copiilor care nu sunt necesari într-o barcă de salvare supraaglomerată este un lucru rău. Este nedrept pentru aceşti copii. Este dăunător pentru ceilalţi ocupanţi şi pentru toate lucrurile vii. Societatea nu trebuie să încurajeze sau subvenţioneze un astfel de comportament.

Cunoştinţele şi tehnicile pentru reglementarea reproducerii umane există acum. Liderii morali şi politici din întreaga lume au o responsabilitate serioasă să facă această cunoştinţe şi tehnici disponibile în general. Acest lucru ar putea fi realizat cu o fracţiune din fondurile pe care lumea le dedică acum scopurilor militare. Pe termen lung, deturnând fonduri în acest domeniu ar putea duce mai mult decât orice la o reducere a tensiunilor care conduc la război.

O populaţie globală diversă şi prosperă, în echilibru perpetuu cu resurse la nivel mondial, va fi piatra de temelie pentru o ordine mondială raţională. Oamenii de bună credinţă din toate naţiunile trebuie să lucreze pentru a stabili acest echilibru.

Odată cu finalizarea grupului central al Georgia Guidestones grupul nostru mic de sponsorizare s-a desfiinţat. Lăsăm monumentul să fie păstrat în siguranţă de oamenii din Districtul Elbert, Georgia. Invităm semenii noştri din toate naţiunile să reflecte asupra mesajului nostru simplu. Atunci când aceste obiective sunt într-o zi solicitate de majoritatea omenirii, o ordine mondială raţională poate fi realizat pentru toţi.

Cine sunt autorii?

Deci, cine este este acest "grup mic de americani care caută Epoca Raţiunii"? Deşi identitatea lor este secretă, din indiciile prezente în mesajul lor se fac trimiteri spre natura ocultă a grupului din care fac parte. Putem găsi referinţe la principiul "Precum sus, aşa şi jos" şi la dualitate. Există însă şi indicii mai evidente care arată înclinaţiile ezoterice ale autorilor, începând cu R.C. Christian, omul misterios care a comandat monumentul.

Povestea despre comanda execuţiei Pietrelor a fost notată în ghidul oficial, şi descrie întâlnirea dintre Joe Fendley, preşedinte al Elbert Granite Finishing Company, Inc. din Elberton, Georgia şi domnul Robert C. Christian.

În cazul în care numele R. C. Christian este un pseudonim este posibil să fie o trimitere la Christian Rosenkreuz, legendarul fondator al Ordinului Rozacrucienilor. Rosacrucienii sunt cunoscuţi pentru publicarea a trei Manifeste, publicate la începutul secolului al 17-lea: Fama Fraternitatis Rozei Cruci, Confessio Fraternitatis şi Nunta Chimică a lui Christian Rosenkreutz.

Aceste lucrări anonime, înconjurate de mister, au prezentat publicului larg filosofia criptică a rosacrucianismului, în timp ce anunţau o mare transformare a peisajului politic şi intelectual al Europei. Epoca Iluminismului a urmat la scurt timp, însoţită de căderea monarhiei feudale. Pietrele Georgiei par să îndeplinească aceleaşi funcţii ca şi manifestele rozacruciene, de aşteptare pentru transformări mondiale importante şi de menţinere a unui climat de mister.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură