Solicitantii de azil expulzati din Coreea de Sud

Avocatul specializat in apararea drepturilor omului David Matas, unul dintre autorii cartii "Recoltarea Sangeroasa: extragerea de organe de la practicantii Falun Gong din China", impreuna cu David Kilgour, au subliniat compania farmaceutica elvetiana Roche ca exemplu
Avocatul specializat in apararea drepturilor omului David Matas, unul dintre autorii cartii "Recoltarea Sangeroasa: extragerea de organe de la practicantii Falun Gong din China", impreuna cu David Kilgour, au subliniat compania farmaceutica elvetiana Roche ca exemplu (Todd Liu / Epoch Times)

Trei solicitanti de azil practicanti Falun Gong au fost expulzati din Coreea de Sud dupa ce cererile lor au fost respinse de Ministerul Justitiei. Solicitantii spun ca au fugit din China sub amenintarea cu inchiderea si tortura din partea regimului comunist chinez.

Doi dintre solicitanti, sot si sotie, sunt etnici coreeni de nationalitate chineza, in timp ce al treilea este o chinezoiaca Han de varsta mijlocie. Cuplul a fost expulzat pe 20 iulie, in timp ce a treia persoana a fost expulzata pe 8 iulie.

Potrivit Asociatiei coreene Falun Dafa, Coreea de Sud si Ministerul de Justitie au respins toate cererile de acordare a statutului de refugiat, cu o singura exceptie. Un total de zece practicanti Falun Gong au fost expulzati in China de catre guvernul coreean din 2009.

Asociatia coreeana Falun Dafa a declarat: "Guvernul coreean este semnatar al Conventiei Organizatiei Natiunilor Unite impotriva torturii si altor tratamente crude, inumane sau degradante ... acest lucru este evident o infractiune impotriva acestei conventii, deoarece acesti practicanti Falun Gong expulzati se pot confrunta cu tortura, tratament degradant sau pedeapsa cand vor fi intorsi in China."

Statele Unite ale Americii si Canada au acordat statutul de refugiat la aproape toate aplicatiile pentru azil ale Falun Gong. Japonia nu a acordat statutul de refugiat nici unuia dintre practicantii chinezi Falun Gong, dar le-a permis o sedere continua pana cand persecutia impotriva Falun Gong in China continentala se termina.

Oh Se-yeol, purtatorul de cuvant al Asociatiei coreene Falun Dafa a spus: "Noi credem ca atitudinea Guvernului coreean se va schimba pentru ca acum toata lumea, inclusiv America, considera oprimarea drepturilor omului in cazul practicantilor Falun Gong drept ceva important si acorda o atentie deosebita problemei.''

"De asemenea, prin lege de control al imigratiei reinnoita in 2009, Ministerul Justitiei din Coreea poate acorda statut juridic temporar oricarei persoane pe motive umanitare, desi persoana nu este un refugiat."

Dl Oh a inaintat o petitie care cere incheierea expulzarii practicantilor Falun Gong din China. Aceasta a fost prezentata biroului Comisiei Nationale pentru Drepturile Omului din Coreea si Comisiei Natiunilor Unite pentru Refugiati.

Intre timp, numarul de cereri pentru statutul de refugiat in Coreea de Sud a fost de 2915, la sfarsitul anului trecut. Doar 222 din aceste cereri au fost acceptate.

Potrivit organizatiei coreene pentru refugiati, NANCEN, Coreea are cel mai mic numar de refugiati in raport cu populatia, intre cele 34 de tari OECD.

Suedia are cea mai mare rata cu 8000 de refugiati pe milion de cetateni, urmata indeaproape de Germania, care are 7000. Intre timp, Statele Unite au 80 si Japonia are 10 la un milion. Coreea are doar 5 refugiati pe milion de cetateni.

Site-ul web sprijinit de Falun Dafa, Clearwisdom.net, a documentat decesele a aproximativ 3433 de practicanti Falun Gong din cauza torturii sau a efectelor persistente ale torturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe