Sondaj Global: "Consideraţi furt piratarea software-urilor?"

Mihai Tatu, Bucureşti, România
Mihai Tatu, Bucureşti, România (The Epoch Times)

Indiferent dacă pirateria a fost percepută sau nu ca furt, majoritatea respondenţilor sprijină conceptele open source şi preţurile mai accesibile pentru software-uri. Asta este ceea au descoperit reporterii The Epoch Times din România până în Columbia, atunci când au întrebat localnicii:

"Consideraţi furt piratarea software-urilor?"

Bucureşti, România

Mihai Tatu, 31 de ani, inginer de software

Eu cred că software-ul ar trebui făcut din pasiune şi nu neapărat de dragul banilor. Eu sunt un susţinător al conceptului open source. Atunci când faceţi un software, faceţi-l public, astfel încât să poată fi îmbunătăţit de oricine doreşte. Dacă cineva decide că codul său este secret şi dacă cineva abuzează de codul său, acest lucru este furt. În cazul Microsoft de exemplu, ei sunt interesaţi în a fi piratati pentru că astfel capteazăo cotă de piaţă şi oamenii ajung să cunoască produsele lor. Desigur că ar fi ideal dacă ar putea educa publicul cu privire la partea morală a lucrurilor.

Kalmar, Suedia

Magnus Anderberg, 30 de ani, jurnalist

Nu, nu cred că este furt. Dacă societatea noastră se dezvoltă, cred că trebuie să ţinem pasul şi să cunoaştem evoluţiile tehnice. Trebuie să luăm în considerare că aceasta este o nouă eră - noi trăim într-o lume nouă, modernă. Şi este important să ţinem pasul cu evoluţiile tehnice.

Puerto Montt, Chile

Judith Igor, 23 de aniasistent tester

Da, cu siguranţă că este furt. Pe de o parte, ei fură de la companiile producătoare de software, pe de altă parte, atunci când anumite persoane vând produse piratate evită plata impozitelor, iar dacă produsele vândute ilegal nu funcţionează, utilizatorii sunt cei care au de pierdut.

Chancellor, Australia

Zoe White, 14 ani, elevă

Când faci acest lucru, nu simţi că ai fura. Dar când te gândeşti mai atent îţi dai seama că este de fapt furt. Pentru că atunci când descarci ceva de pe Internet, dacă l-ai fi cumpărat, ai fi plătit o anumită sumă pentru produs. Dar producătorul produsului nu primeşte nimic dacă l-ai descărcat de pe Internet şi îl poţi folosi gratuit.

Medellin, Columbia

Mario Eulogio Londoño Palacio, 44 de ani, tehnolog telecomunicaţii

Da, pentru că se ignoră dreptul de autor pentru un anumit subiect. Un lucru cu care nu sunt de acord este privatizarea cunoştinţelorO persoană ar trebui să le împărtăşească şi să permită utilizarea lor fără a căuta obţinerea de profit, astfel promovându-se progresul uman.

Dubai, Emiratele Arabe Unite

Kamaljeet Singh Assi, 22 de ani, Student IT

Tehnologia de azi a devenit mult mai portabilă decât oricând şi oferă un domeniu mai vast pentru dezvoltatori, făcându-i să creeze din ce în ce mai multe aplicaţii/software-uri. Piratarea de software a devenit o problemă larg răspândită în ceea ce priveşte încălcarea drepturilor de autor pentru acel software. În opinia mea, copierea unui software nu ar trebui considerată furt, deoarece produsul original încă este acolo, pur si simplu existând mai multe copii ale acestuia. Nu a fost furat, a fost doar copiat. Persoana care piratează foloseşte ceea ce a piratat, adică o copie a originalului. Acest lucru este considerat mai degrabă piraterie de software decât furt de software.

New York, Statele Unite ale Americii

Bryan Berry, 27 de ani, muzician

Nu ştiu dacă aş defini-o drept furt. Cu siguranţă nu aş spune că ar trebui incriminată drept furt, deoarece este doar o reproducere; nu este o proprietate sau ceva de genul asta. Sunt de fapt un mare susţinător al mişcării open source, utilizând platforme Linux şi software open source în ultimii cinci-şase ani, fiind complet gratuite. Dar am utilizat şi software descărcat ilegal, pentru că cel original este atât de scump asta din perspectiva unui student care nu îşi poate permite să-l cumpere.

Colina, Sao Paulo, Brazilia

Camila Rossetti da Cunha, 27 de ani, masterand în ştiinţe forestiere

Cred că e furt. Dar pentru a încuraja vânzarea software-ului original, acesta ar trebui să aibă un preţ mult mai accesibil. Eu folosesc software piratat pe calculatorul meu, deoarece originalul este scump.

Viladecans, Spania

Laura Castro, 33 de ani, Stewardesă

Eu nu cred că este furt, pentru că este disponibil pe Web pentru toată lumea şi este cunoscut de toată lumea şi nimeni nu face nimic pentru a evita acest lucru - atunci cred că nu este ceva rău. Pe de altă parte, dacă vorbim despre drepturi, chiar cred că legea este încălcată şi poate fi considerat furt.

Citiţi Sondajul Global în fiecare săptămână. Corespondenţii Epoch Times intervievează oameni din întreaga lume pentru a afla despre viaţa şi perspectivele lor privind realităţile locale şi globale. Întrebarea de săptămâna viitoare la nivel mondial: Numiţi un lucru care vă place şi unul care nu vă place în legătură cu oraşul dumneavoastră

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.