Sondaj: Încrederea în Guvernul USL în cădere liberă

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)
Epoch Times România
15.10.2013

Încrederea românilor în Guvernul USL este în scădere rapidă, ajungând la 13%, cu două procente mai puţin decât în luna august când era situată la 15%, relevă un nou sondaj publicat luni de Centrul Pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (CSOP), realizat la comanda PDL.

Totodată, încrederea cetăţenilor în premierul Victor Ponta este în scădere cu 4 procente, ajungând la 25% în luna septembrie, faţă de 29% în luna august, potrivit Evenimentul Zilei, care explică această scădere prin faptul că Guvernul şi premierul Ponta „decontează astfel atât protestele de stradă împotriva proiectului Roşia Montană, tensiunile din USL şi asaltul asupra DNA”.

Deşi în scădere, premierul Ponta este politicianul în care românii au cea mai mare încredere. Acesta este urmat de Guvernatorul NBR Mugur Isărescu care are 24%, iar pe locul trei se situează primarul Capitalei Sorin Oprescu cu 19%.

Liderul PNL Crin Antonescu a ajuns la egalitate cu preşedintele Traian Băsescu fiind situat la 16%, dar surprinzător şi cu Gigi Becali, care este aflat în prezent în închisoare. Şi Mihai Răzvan Ungureanu se apropie vertiginos de cei doi, înregistrând un grad de încredere de 15%. Theodor Stolojan vine din spate cu 14%. Monica Macovei a înregistrat 13%, Elena Udrea 12%, în timp ce posibilul prezidenţiabil al PDL, Cătălin Predoiu, este cotat la 11%.

Românii se pare că sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de activitatea Guvernului Ponta. Potrivit sondajului CSOP, 21% dintre români sunt mulţumiţi de Guvern în septembrie, în comparaţi cu 24% în august. În schimb, 73% dintre români s-au declarat nemulţumiţi de activitatea guvernului.

Doar 22% dintre români sunt de părere că Guvernul lui Ponta şi-a îndeplinit promisiunile, în timp ce 57% consideră că nu.

Referitor la încrederea în alte instituţii, Preşedinţia se bucură de un grad de încredere de 12%, Parlamentul- 10% şi Primăria- 43%. Cel mai mare grad de încredere îl înregistrează Biserica- 67% şi Armata- 54%.

Sondajul CSOP a fost realizat în perioada 25 septembrie-3 octombrie, pe un eşantion de 1.059 persoane şi cu o marjă de eroare de +/-3%.

Cum comentează Cristian Preda noul sondaj

În opinia eurodeputatului Cristian Preda, sondajul CSOP dat publicităţii luni are două rezultate notabile.

Primul rezultate este „scăderea semnificativă a încrederii în Victor Ponta: patru procente într-o singură lună înseamnă ceva”, iar al doilea este că „PDL şi PNL au parte de o intenţie de vot similară, peneliştii având o uşoară scădere, iar pedeliştii o uşoară creştere faţă de luna anterioară”.

„Partidele opoziţiei ar putea trage de aici două învăţăminte:

a. Premierul trebuie să fie ţinta principală a criticilor, nu Antonescu, care depinde – în toate sensurile – de PSD şi de performanţa guvernului. Fără erodarea lui Ponta, competiţiile electorale din 2014 nu vor aduce surprize.

b. Partidele de opoziţie trebuie să ţintească dincolo de nucleul-dur al electoratului lor. O eventuală fuziune a acestor formaţiuni ar da, cred eu, un impuls decisiv în depăşirea clară a PNL. Dar, deşi e invocată de mulţi, apropierea nu e pornită. Dacă fuziunea nu e (deocamdată) posibilă, ar putea fi încercat măcar un pact de neagresiune? Ar fi, oricum, mai bun decât ceea ce oferă situaţia prezentă, adică o fragmentare greu de descris în cuvinte credibile pentru publicul larg”, a scris pe blogul său Cristian Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor