Sondajul „CBS-AXA”: Efectele unor alegeri anticipate ar putea fi dezastruoase

Rezultatele sondajului efectuat de către Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA” arată că partidele de stânga din Moldova ar putea învinge în cazul unor alegeri anticipate.
Sondaj „Omnibus CBS-AXA”, pentru alegeri parlamentare în RM
Sondaj „Omnibus CBS-AXA”, pentru alegeri parlamentare în RM (unimedia.info)

Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA”a făcut public, marţi, un sondajul sociopolitic. În cadrul emisiunii „PAHOMI” de la Realitatea TV, analistul politic Cornel Ciurea a menţionat că deşi rezultatul este unul dificil de acceptat, nu este şi surprinzător.

„Sondajul ne scoate din confort. Este generos, dar nu îşi asumă riscuri foarte mari”, este de părere politologul, având în vedere faptul că nu avem preconizate alegeri anticipate prea curând. Mai mult, acesta este convins că nu vor avea loc alegeri anticipate.

„Dacă vom avea alegeri anticipate, efectele ar putea fi dezastruoase”, a subliniat analistul, iar rezultatele sondajului, nu fac altceva decât să demonstreze partidelor proeuropene că alegerile anticipate ar avea efecte nocive. Mesajul transmis prin intermediul acestui „ sondaj este că alegerile anticipate nu vor avea loc”, a adăugat Ciurea.

În cazul unor alegeri anticipate, potrivit sondajului, pragul electoral de 6 la sută, necesar pentru a accede în Parlament, l-ar trece următoarele formaţiuni politice: „Partidul Nostru” 22,8%; PSRM 20,8%; PPEM 9,9%; PCRM 9,9%; PL 9,3%; PLDM 7,3%; Platforma „DA” 7%; PDM 6,8%.

Deşi, potrivit rezultatelor sondajului, în frunte s-ar afla partidele de stânga, Partidul Socialiştilor şi Partidul Nostru, care par să se înţeleagă foarte bine în ultima perioadă, mai ales liderii acestora, Igor Dodon şi Renato Usatîi, politologul este de părere că ar exista totuşi o tensiune între cei doi. „Există o concurenţă. Actuala alianţă este una latentă, ascunsă. Ei nu pot fi împăcaţi. Eu nu cred în trăinicia acestei relaţii. Există o respingere reciprocă. Sunt diferiţi din toate punctele de vedere”, a punctat Cornel Ciurea.

Potrivit sursei citate, în urma sondajului realizat în perioada 10-18 septembrie 2015 pe un eşantion de 1108 persoane, de către Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA”, în Parlamentul Republicii Moldova ar accede opt formaţiuni politice în cazul în care duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare anticipate. Sondajul „Omnibus CBS-AXA” este reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, iar marja de eroare nu depăşeşte 2,9%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe