Spania a dezmembrat o reţea pro-iraniană care furniza Teheranului echipamente aflate sub embargo

Imagine din interiorul reactorului nuclear de la Bushehr, Iran, august 2012
Imagine din interiorul reactorului nuclear de la Bushehr, Iran, august 2012 (HAMED MALEKPOUR / AFP / Getty Images)

Garda Civilă spaniolă a dezmembrat o organizaţie care încerca să furnizeze Iranului echipamente şi tehnologie pentru fabricarea de rachete.

Operaţiunea numită "Teracota", în care agenţii au confiscat unele echipamente pentru prelucrarea metalelor, a dus la arestarea a trei spanioli şi a unui iranian, acuzaţi de apartenenţă la o organizaţie criminală, contrabandă cu echipamente cu dublă utilizare şi spălare de bani.

„Am dejucat trimiterea în Iran de echipamente aflate sub controlul embargoului, din moment ce ar putea fi utilizate atât la fabricarea carcaselor pentru rachete cât şi a elementelor pentru centrifugile folosite în procesul de îmbogăţire a uraniului”, a declarat Garda Civilă prin intermediul unui comunicat de presă emis luni, 7 aprilie.

Între Palma de Mallorca şi Tarragona agenţii au confiscat aproximativ 10.000 de euro, o parte din ei în riali iranieni, şi documentaţie detaliată despre tranzacţiile de vânzare şi export de material militar.

Iranul are un program de îmbogăţire a uraniului care garantează că este utilizat pentru generarea de electricitate, şi neagă faptul că instalaţiile sale nucleare sunt utilizate pentru fabricarea de arme atomice, aşa cum suspectează comunitatea internaţională.

Republica Islamică şi cele şase puteri (China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite), au început astăzi, la Viena două zile de discuţii la nivel înalt pentru a ajunge la un acord, până la 20 iulie, cu privire la controversatul program nuclear iranian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe