Eroare judiciară? Spania eliberează un baron al drogurilor, unul dintre cei mai căutaţi de Interpol

Inchisoare
Inchisoare (Facebook)
Redacţia
23.04.2024

Un cunoscut şef de cartel care ar fi plănuit să-l ucidă pe moştenitorul tronului olandez şi pe premierul Mark Rutte a scăpat de închisoare din cauza unei confuzii judiciare în Spania, potrivit POLITICO.

Liderul "Mocro Maffia", Karim Bouyakhrichan, a fost arestat în Marbella în ianuarie anul trecut, în cadrul unei operaţiuni majore care a încheiat o anchetă de cinci ani privind spălarea de bani.

După ce au aflat de detenţia sa, autorităţile olandeze au depus o cerere de extrădare la Tribunalul Naţional din Spania, solicitând ca liderul bandei să fie trimis înapoi în Olanda pentru a răspunde acuzaţiilor legate de imperiul său privind traficul de droguri.

Tribunalul Naţional din Madrid a dat undă verde cererii, dar Tribunalul Provincial din Malaga, care are jurisdicţie asupra zonei în care Bouyakhrichan a fost arestat, a refuzat să o execute, argumentând că liderul drogurilor trebuia să facă faţă acuzaţiilor de spălare de bani în Spania înainte de a fi extrădat în altă parte.

Autorităţile olandeze au făcut apel, depunând o nouă cerere urgentă, subliniind că şeful cartelului era unul dintre cei mai căutaţi infractori de către Interpol şi că era căutat pentru rolul său într-un război al drogurilor pan-continental, care a durat un deceniu şi în care zeci de persoane au fost ucise în Belgia, Olanda, Spania şi Maroc.

Reţeaua de radio spaniolă Cadena SER a dezvăluit marţi că, deşi Curtea Naţională a acceptat apelul olandezilor, a omis să emită un ordin de detenţie care ar fi asigurat că Bouyakhrichan rămâne în spatele gratiilor până la efectuarea extrădării.

Luna trecută, când cazul său de spălare de bani a fost audiat pentru o primă judecată la Tribunalul Provincial din Malaga, judecătorul care a prezidat şedinţa a fost de acord să îl elibereze pe şeful bandei pe o cauţiune de 50.000 de euro. Bouyakhrichan, un miliardar care deţine conturi bancare şi proprietăţi în întreaga lume, a plătit imediat banii şi a plecat din oraş. Autorităţile nu l-au mai văzut de atunci.

În 2022, prinţesa olandeză Amalia, moştenitoarea tronului, a fost nevoită să se retragă din complexul său de locuinţe studenţeşti şi să se întoarcă la palatul regal după ce poliţia a obţinut dovezi credibile care indicau că Bouyakhrichan plănuia fie să o răpească, fie să o asasineze.

Eliberarea şefului cartelului va presupune necesitatea întăririi protocoalelor de securitate adoptate pentru a proteja siguranţa prinţesei, precum şi a liderilor politici, inclusiv a premierului interimar Mark Rutte, despre care publicaţia olandeză De Telegraaf a relatat că se află pe lista de posibile ţinte de nivel înalt a lui Bouyakhrichan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor