Spania trimite o navă de luptă în apele Gibraltarului. Marina britanică intervine

O navă militară spaniolă a pătruns “ilegal” în apele Gibraltarului, înainte să fie alungată de o navă a Marinei Regale britanice.
Vas spaniol în apele teritoriale ale Gibraltar-ului
Vas spaniol în apele teritoriale ale Gibraltar-ului (Tweeter)

Guvernul din Gibraltar a postat marţi pe Twitter un material video în care a arătat cum o navă spaniolă a pătruns în teritoriul britanic. Nava de patrulare Infanta Cristina a intrat în apele britanice în jurul amiezii, declanşând temeri pe Stâncă.

“Incursiune ilegală în Apele Teritoriale #Britanice ale #Gibraltarului a navei de patrulare Infanta Cristina a Marinei spaniole, în această după amiază”, este conţinutul mesajului pe Twitter.

Nava HMS Scimitar a Marinei Regale Britanice s-a apropiat de nava spaniolă, care a ieşit apoi din apele teritoriale ale Marii Britanii.

Incidentul a avut loc pe fondul tensiunilor tot mari dintre Marea Britanie şi Spania privind controlul Stâncii.

Ministerul de Externe al Spaniei a declarat telefonic Agenţiei de ştiri Reuters că nu a fost vorba de o incursiune ilegală, ci de "utilizarea apelor noastre".

"Spania nu recunoaşte alte drepturi şi situaţii referitoare la Regatul Unit în spaţiile maritime care nu sunt incluse în articolul 10 al tratatului de la Utrecht", potrvit declaraţiilor unui purtător de cuvânt al diplomaţiei spaniole.

Subiectul enclavei britanice din Spania este tratat separat în cadrul negocierilor pentru Brexit, conform Agerpres. Unul dintre principiile de bază ale retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană, prevăzut de Consiliul European, este că după ieşirea din UE, niciun acord cu Regatul Unit nu se poate aplica Gibraltarului fără acordul prealabil al Spaniei.