Spiegel: Berlinul ia în considerare retragerea avioanelor de luptă din Turcia

Germania trebuie să găsească alternative la baza aeriană turcească de la Incirlik şi să îşi retragă soldaţii şi armele din Turcia, a declarat parlamentarul german Rainer Arnold pentru revista Spiegel. Ankara a împiedicat oficialii germani să viziteze baza.
Baza aeriană de la Incirlik, Turcia.
Baza aeriană de la Incirlik, Turcia. (Captură Foto)

Bundeswehr-ul (armata germană) ia în considerare mutarea avioanelor sale de recunoaştere Tornado în Cipru sau Iordania, a raportat joi Spiegel.

Turcia găzduieşte în prezent şase avioane de luptă şi aproximativ 240 de soldaţi germani la baza aeriană de la Incirlik, situată în apropierea capitalei Ankara. Avioanele germane sunt implicate în prezent într-o campanie aeriană împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria.

În acelaşi timp, cele două ţări sunt implicate într-un impas diplomatic, Ankara împiedicând în mai multe rânduri oficialii germani să viziteze trupele de la Incirlik.

Misiunea germană în Turcia urmează să expire în luna decembrie.

“Dacă nu ni se permite să ne vizităm soldaţii, continuarea mandatului este imposibilă”, a declarat Rainer Arnold, purtătorul de cuvânt al social-democraţilor (SPD) pe probleme de apărare.

SPD este partener în coaliţia de guvernare condusă de partidul CDU al cancelarului Angela Merkel, voturile lorfiind necesare pentru prelungirea mandatului în Parlamentul german.

Zonă interzisă zborului

Conflictele diplomatice au început prima dată în luna iunie, când Parlamentul german a adoptat o rezoluţie prin care a etichetat drept genocid uciderea în masă a armenilor de către otomani în 1915. Ulterior, Ankara a blocat o vizită a subsecretarului apărării Ralf Brauksiepe la baza de la Incirlik.

Totuşi, la scurt timp, ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen a reuşit să ajungă la Incirlik. Dar, cu toate acestea, o delegaţie de jurnalişti şi un grup separat de parlamentari au fost împiedicaţi ulterior să zboare la baza NATO.

Ankara a refuzat să cedeze, în ciuda presiunii diplomatice puternice din partea Berlinului.

“Guvernul german trebuie imediat să găsească alte baze pentru soldaţii germani”, a declarat Arnold pentru Spiegel.

Cel mai rău scenariu

Retragerea din Turcia ar fi nu numai “coşmar” pentru armata germană, conform articolului publicat de Spiegel.

Mişcarea va duce la suspendarea misiunilor germane împotriva Statului Islamic pentru cel puţin două luni. În acelaşi timp, costurile vor creşte şi vor apărea noi provocări privind logistica, au declarat surse militare nenumite pentru Spiegel.

Mai mult, contingentul german va fi separat de trupele americane, care conduc misiunea împotriva jihadiştilor.

Disputa diplomatică dintre Berlin şi Ankara ar putea, de asemenea, să pericliteze o misiune germană viitoare în Turcia, care prevede ca avioanele AWACS să monitorizeze spaţiul aerian deasupra teritoriului ocupat de Statul Islamic.

SUA şi Incirlik

După puciul eşuat din Turcia în luna iulie, baza militară de la Incirlik, care găzduieşte atât arsenal nuclear cât şi trupe americane, a fost izolată în două rânduri, ultima oară cu o zi înaintea vizitei efectuate de generalul Dunford, Şeful Statului Major al SUA.

Rapoarte ale unor agenţii de informaţii ale SUA au comentat despre oportunitatea mutării arsenalului nuclear american de la Incirlik, una dintre noile locuri posibile fiind şi România.

Mutarea arsenalului nuclear din Turcia este de natură să creeze probleme imense Israelului, singura ţară care deţine arsenal nuclear (nerecunoscut) în Orientul Mijlociu, cel puţin oficial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe