Standul României la Frankfurt, "un grajd gol". Daniel Barbu, "nevinovat"

Daniel C. Barbu, ministrul Culturii
Daniel C. Barbu, ministrul Culturii (Epoch Times România)

După ce-a făcut de râs la Târgul Internaţional de Turism de la Paris, unde s-a prezentat cu doar câteva afişe şi un stand penibil şi sărăcăcios, România s-a făcut de râs şi la Târgul de Carte de la Frankfurt, cel mai mare eveniment de profil din lume.

Unde ţară noastră n-a mai avut nici măcar afişele chinuite de care a beneficiat târgul de turism de la Paris.

România la Frankurt

Pe blogul său personal, Cristian Dinu, care a participat la Târgul de Carte de la Frankfurt în calitate de reprezentant al proiectului „Read Forward”, descrie standul şi participarea României la târg la modul următor:

"Evit în general să vorbesc de rău despre alţii din respect pentru ce le iese uneori bine şi din teama de a nu greşi judecându-i incomplet. În schimb de această dată nu are rost să mă mai ascund după deget: standul României este un mare (...) alb. Un soi de grajd gol cu nişte mese în mijloc şi rafturi pe margine, încadrate de două roll-up-uri cu design făcut în Word, câte unul la fiecare poartă. Un grajd populat de două entităţi: un tânăr neras îmbrăcat într-un polar grena cu blugi şi pantofi de parc, respectiv o tovarăşă cu şal şi coc, altfel destul de distinsă intelectuală. Vizitatorii sunt rari şi neinteresaţi." povesteşte Dinu.

"Pleci dezamăgit şi dai de celelalte standuri frumoase şi pline de lume: Islanda, Letonia, Malaezia, oricare. Zecile sau suta de mii de euro cheltuite pentru această participare au fost în zadar. Câteva mii de români s-au trezit dimineaţa şi s-au dus la muncă jumătate de an ca să plătească taxe acestui stat mizerabil care i-a cheltuit pentru că o doamnă cucoană să aibă nişte zeci de metri pătraţi sub picioare. Câteva milioane de români au pierdut ocazia de a îşi avea cultura promovată din cauza unor incompetenţi" îşi exprima Dinu dezamăgirea faţă de ministrul care n-a avut nici o treabă cu participarea României la târg.

Daniel Barbu declara că Ministerul Culturii nu este vinovat

Ministrul Culturii, Daniel Barbu se spală pe mâini de acest eşec. Întrebat de Gândul, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a negat că de standul catalogat de oamenii de litere drept "mizerabil", "ruşinos", "urât" ori "o dezamăgire". s-ar fi ocupat instituţia din subordinea să "Nu ştiu. Nu ministerul Culturii a organizat, ci ICR. Este cu totul altă instituţie, întrebaţi acolo. Noi ne ocupăm de Stuttgart, nu de Frankfurt",

Straniu, oamenii de cultură prezenţi la târg declarau ca standul prăfuit şi sărăcăcios al României era semnalizat doar cu două rollup-uri cu Ministerul Culturii pe ele.

Şi şeful Biroului Cultură Scrisă din cadrul Ministerului Culturii a confirmat că ministerul s-a ocupat de reprezentarea României la târg, declarând că prezenţa ţării noastre a fost "la nivelul din anii anteriori", "cu excepţia standului" pe care de data aceasta l-a închiriat de la organizatori.

Pus în faţa acestor evidente, la care se adaugă şi faptul că ministerul Culturii este trecut ca organizator al standului României şi pe site-ul Târgului de Carte de la Frankfurt, Ministrul Barbu a revenit asupra declaraţie şi a recunoscut că ministerul pe care îl conduce a organizat participarea României. Dar nu a comentat acest eşec.

Ministrul Culturii prea ocupat cu incidentul legat de "vandalizarea" autoturismului său, ca să dea explicaţii coerente despre târg

Daniel Barbu a fost mult prea ocupat astăzi cu declaraţiile despre "atacatorii" care l-au "agresat" la Club A, că să explice de ce România s-a prezentat la cel mai mare târg de carete al lumii cu "un stand prăfuit de o sută de metri pătraţi."

În schimb, Barbu a tunat împotriva "neo-fasciştilor" care l-au acuzat că a vândut Roşia Montană şi i-au lipit bancnote tipărite cu chipul său pe autoturism, povestind cum şi-a dat seama că aceştia sunt nişte legionari. Ministrul şi-a extins acuzaţiile de extremism şi violenţa asupra tuturor celor ce manifestează în Piaţa Universităţii contra RMGC

"Unul dintre participanţii din Piaţă, prezent în Parlament acum trei săptămâni a vorbit de formaţiuni paramilitare. Eu l-am văzut la lucru. MI-am dat seama că sunt neo-fascişti după atitudine, este o formulă simbolică, metaforică, după atitudinea extremistă şi violentă. Sunt şi pancarte cu scoală-te Gheorghe, scoală-te Ioane, astea sunt poezii legionare. Dacă vă uitaţi la ce se întâmplă în Piaţă vedeţi elemente, indicii.", susţine ministrul.

Ministrul şi-a găsit timp pentru a explică presei ce înţelege el prin neofascist: "Am spus că au un comportament extremist, violent. Principalul atribut al neo-fasciştilor este agresiunea, violenţa. Nu am folosit termenul de huligan. NU erau huligani acolo, erau oameni foarte violenţi, violenţi pentru o cauză. Asta sună că formaţiunile extremiste care au existat şi probabil există încă. Nu sunt simpli huligani care vor să se distreze agresând un concetăţean şi distrugând o maşină. Erau nişte oameni care afirmau că au o cauză."

Demisia? Departe de Barbu

Întrebat de jurnalişti dacă are de gând să îşi prezinte demisia pe care militanţii anti RMGC i-o cer insistent Daniel Barbu a explicat că nu are de ce să facă un astfel de gest: "Eu sunt victima unei agresiuni şi nu invers. Nu m-am gândit să-mi dau demisia, de ce să-mi dau demisia? Un grup restrâns de persoane violenţe de 50 de persoane, eu sunt votat de 50.000 de cetăţeni, nu ştiu de ce puneţi ipoteza că 50 de oameni ar avea mai mare autoritate să-mi ceară acest lucru decât cetăţenii care m-au votat şi parlamentul care mi-a acordat încrederea".

Barbu rămâne în continuare ministru, pentru a organiza mai bine participarea României la alte târguri de carte, pentru că târgul de la Frankfurt s-a finalizat deja. Poate la anu'.