Ştanski: Federaţia Rusă trebuie să suplimenteze numărul trupelor din Transnistria

Epoch Times România
05.10.2012

Nina Ştanski, pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol, susţine că Rusia nu trebuie să-şi retragă trupele din stânga Nistrului, ci chiar să suplimenteze numărul militarilor din Zona de Securitate, relatează Publika.md.

Declaraţia lui Ştanski survine după ce Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat, zilele trecute, o rezoluţie privind situaţia din Federaţia Rusă, în care se constată că, până în prezent, Moscova ”nu şi-a retras trupele de pe teritoriul Republicii Moldova”.

“În luna iulie a anului current, APCE susţinea că diferendul transnistrean reprezintă un pericol real pentru securitatea europeană. Prin urmare, trupele ruse nu trebuie retrase de la Nistru, ci suplimentate”, a replicat Nina Ştanski, într-o postare pe Facebook.

În acelaşi timp, Federaţia Rusă declară că nu se va conforma rezoluţiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. ”Nu cred că astfel de recomandări şi apeluri sunt adecvate. Cu siguranţă nu vom ţine cont de ele”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.

Subiectul retragerii trupelor ruse din Transnistria a constituit un punct esenţial şi în discursul preşedintelui Moldovei, Nicolae Timofti, de la tribuna APCE. ”Trupele ruse, care staţionează pe teritoriul Republicii Moldova fără consimţământul statului gazdă şi contrar prevederilor constituţionale şi angajamentelor internaţionale, ar trebui să fie retrase”, a declarat Nicolae Timofti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor