Statele Unite împotriva regimului de la Damasc: "A trecut linia roşie"

Rebeli sirieni adunaţi lângă un tanc T-72 de fabricaţie rusească în satul Kfarruma, provincia Idlib Siria, 10 februarie 2013
Rebeli sirieni adunaţi lângă un tanc T-72 de fabricaţie rusească în satul Kfarruma, provincia Idlib Siria, 10 februarie 2013 (Daniel Leal-Olivias / AFP / Getty Images)

Preşedintele Barack Obama a semnat un ordin prin care autorizează CIA de a ”coordona trimiterea de arme”, rebelilor sirieni care luptă împotriva regimului lui Bashar Assad. Această hotărâre a fost luată la câteva ore după ce Ben Rhodes, un consilier strategic al preşedintelui, a anunţat că Damascul "a trecut linia roşie", folosind gaz - şi, în special sarin - în "mai multe ocazii", provocând moartea a unui număr de civili şi adversari estimat a fi între "100 şi 150, informează vineri agenţia ANSA.

În special, în conformitate cu cele spuse de Rhodes, forţele lui Assad au folosit gaze de patru ori: pe 19 martie, la Alep, în suburbia Khan Al-Asal; pe 13 aprilie, în apropiere de Alep Sheikh Maksud, pe 14 la Qasr Abu Samra, la nord de Homs, pe 23 mai într-un atac în estul Damascului.

Surse ale administraţiei au explicat pentru "Wall Street Journal", că ordinul executiv al lui Obama "revizuieşte politica existentă de a oferi numai ajutor non-militar rebelilor". Textul se referă la posibilitatea de a aplica o zonă de interdicţie aeriană peste Siria, prin utilizarea de aeronave militare americane şi aliate, cu baza în Iordania. Alegerea de înarmare a rebelilor reprezintă o extindere imediată a rolului american în criza siriană.

Alegerea lui Obama răspunde solicitărilor permanente care au venit, în ultimele zile, de la "Consiliului Militar Suprem" al rebelilor sirieni şi care au prezentat o listă specifică de arme "indispensabile" pentru a recâştiga terenul, după umilinţa suferită în Qusayr: rachete anti-tanc, rachete anti-aeriene şi sute de mii de gloanţe pentru arme grele.

Republicanul John McCain şi fostul preşedinte Bill Clinton au fost cei doi lideri naţionali care au presat cel mai mult asupra Casei Albe să renunţe la dreptul de veto pentru furnizarea de arme rebelilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe