Statele Unite va proteja Japonia în cazul unui conflict cu China, a asigurat Obama

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (MANDEL NGAN / AFP / Getty Images)

Preşedintele Barack Obama a anunţat, marţi, că Statele Unite va respecta alianţa militară cu Japonia în ciuda apropierii faţă de China, în timp ce Beijingul acuză Statele Unite că vrea să „încarcereze” China formând o alianţă în Asia de sud-est de tipul NATO, a notat Reuters.

Obama a început, miercuri, la Tokyo, un turneu diplomatic ce va fi continuat în alte trei state din regiune. Pe agenda promovată de preşedintele american în acest turneu se află, pe lângă reafirmarea alianţelor militare, denuclearizarea Coreei de Nord.

„Angajamentul nostru cu China nu vine şi nu va veni cu preţul Japoniei sau al altui aliat”, a declarat Obama, care se va întâlni, joi, cu premierul nipon Shinzo Abe.

Beijingul a criticat aspru alianţa din regiune a Statelor Unite precizând că politica acesteia „este o schemă calculată pentru a încarcera gigantul asiatic”.

China se teme că politica Statelor Unite va interfera cu ambiţiile sale teritoriale, asemănătoare celor din Crimeea ale Rusiei, pe care le-a demarat în Marea de Est şi de Sud a Chinei.

Unul din cele mai disputate conflicte a fost cel pentru Insulele Senkaku deţinute de Japonia şi pretinse abuziv de Beijing. Teritoriile maritime nipone din vecinătatea insulei au fost transgresate frecvent de către bărcile chineze alimentând temerile cu privire la posibilitatea unui conflict armat pe scară largă.

„Politica Statelor Unite este clară – insulele Senkaku sunt administrate de Japonia şi de aceea sunt subiect al Tratatului de Cooperare şi Securitate Mutuală”, a declarat Obama, adăugând că „se va opune oricăror încercări unilaterale de a submina suveranitatea Japoniei asupra insulelor”.

De asemenea, Washingtonul îşi va reafirma angajamentul cu privire la securitatea Coreei de Sud şi va insista pentru închiderea programului nuclear „inacceptabil” al Coreei de Nord, a adăugat Obama.

Obama este cel mai înalt oficial american care vizitează Japonia încă din 1996.