Statul Islamic, capabil să creeze “bombe murdare” cu armele chimice găsite în Irak

Radicalii suniţi ISIL din Irak executând prizonieri.
Radicalii suniţi ISIL din Irak executând prizonieri. (youtube.)

Un fost comandant al forţelor de protecţie împotriva armelor chimice şi nucleare din cadrul armatei britanice a avertizat că Statul Islamic are capacitatea de a construi “bombe murdare” (ce conţin agenţi chimici periculoşi) pentru câmpul de luptă, scrie Vancouver Sun.

S-a descoperit că sute de proiectile umplute cu gaz otrăvitor sunt depozitate fără niciun fel de pază în zonele controlate de jihadişti.

Hamish de Bretton-Gordon, un fost colonel, a avertizat după ce s-a aflat că două stive de torpile mari umplute cu gaz sarin şi iperită nu au fost securizate, nici sub ocupaţia americană şi nici atunci când forţele irakiene au controlat unele zone la nord de Bagdad, înaintea acestei veri.

Bretton-Gordon a spus că Statul Islamic a arătat că este determinat să folosească arme chimice în Siria, iar avansul făcut în Irak a pus la dispoziţia grupului suficiente materiale periculoase.

“Aceste materiale nu sunt atât de sigure precum am fost făcuţi să credem şi acum ele prezintă o ameninţare semnificativă pentru coaliţia ce luptă în Irak împotriva Statului Islamic”, a declarat el.

“Noi ştim că Statul Islamic a făcut cercetări în domeniul utilizării armelor chimice în Siria în ultimii doi ani şi există rapoarte îngrijorătoare dar neconfirmate că a folosit iperită (cunoscută şi sub denumirea de “gaz muştar” - n.r.) în ofensiva sa împotriva kurzilor din oraşul sirian Kobane", a mai precizat fostul colonel.

“Ei au, cu siguranţă, acces la cercetările făcute de Al-Qaeda în domeniul armelor chimice şi vor dori să folosească armele găsite în Irak”, a subliniat acesta. Statul Islamic a capturat în această vară Centrul de Stat Muthanna, locul unde s-a realizat producţia irakiană de agenţi chimici în anii ’80.

The New York Times a raportat miercuri că, anul trecut, în două buncăre contaminate din Muthanna s-au găsit cianură şi rachete cu gaz sarin, precum şi alte proiectile ce nu fuseseră asigurate şi acoperite cu ciment.

De asemenea, ziarul a raportat că un alt buncăr mare, unde soldaţii marinei americane au descoperit proiectele cu iperită în 2008, era abandonat şi năpădit de buruieni.

Oficialii irakieni au adăugat că o bază militară din apropierea oraşului Tikrit, care a căzut în mâinile Statului Islamic, a găzduit un container de transport “plin cu proiectile chimice”.

Guvernul irakian a estimat că aproximativ 2.500 de proiectile chimice au fost depozitate în teritoriul ocupat în prezent de Statul Islamic, dar nu a recunoscut niciodată că buncărele nu fuseseră dezactivate.

Acuzaţiile că Statul Islamic ar putea accesa muniţie cu componente chimice accentuează temerile privind folosirea de astfel de arme în Irak sau Siria.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a declarat că guvernul SUA investighează afirmaţiile potrivit cărora Statul Islamic ar fi folosit arme chimice.

The New York Times a descoperit că 17 soldaţi americani şi 7 ofiţeri ai poliţiei irakiene au fost expuşi la agenţi paralizanţi sau gaz muştar după 2003, dar a relatat că soldaţii americani au fost instruiţi să nu vorbească despre experienţele lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe