Statul Islamic va purta un război împotriva Iranului pentru a obţine secretele nucleare

Militant al grupării Statului Islamic.
Militant al grupării Statului Islamic. (Pavel Petre/ Epoch Times)

Statul Islamic se pregăteşte să poarte un război cu Iranul pentru a obţine secretele programului său nuclear, conform unui manifest dezvăluit de Sunday Times.

Manifestul, considerat a fi scris de Abdullah Ahmed al-Meshedani, membru al cabinetului de război al Statului Islamic (cunoscut şi sub numele Statul Islamic în Irak şi Levant sau ISIL), cere militanţilor săi să se pregătească de război împotriva Republicii Islamice.

Documentul, despre care se crede că este un manifest politic pregătit pentru membrii seniori ai conducerii ISIL, a fost descoperit în locuinţa unuia dintre comandanţii săi în timpul unui raid desfăşurat de forţele speciale irakiene în luna martie, a raportat Sunday Times.

Oficialii securităţii vestice cred că documentul este autentic.

Conform documentului dezvăluit de ziarul britanic, ISIL intenţionează să obţină secretele nucleare iraniene prin Rusia. Organizaţia va oferi Rusiei acces la câmpurile de gaz irakiene pe care le-a capturat în regiunea Anbar. În schimb, Kremlinul trebuie să rupă relaţiile sale cu Teheranul şi să ofere mişcării islamiste toate informaţiile ce le are în posesie despre programul nuclear iranian.

Moscova trebuie, de asemenea, să rupă legăturile sale cu regimul lui Bashar al-Assad din Siria.

Centrala nucleară iraniană Bushehr a fost construită de contractorul rus Atomstroyexport ca parte a unui contract semnat între Teheran şi Ministerul rus pentru Energie Atomică în 1995. În septembrie 2013, controlul operaţional al centralei nucleare a fost transferat din mâinile Rusiei în cele ale Republicii Islamice.

Al-Meshedani, responsabil de recrutarea de luptători străini pentru ISIL, cere de asemenea un eugenism în stilul nazist precum şi uciderea oficialilor şiiţi irakieni, a liderilor militari şi a membrilor miliţiilor susţinute de Iran.

Conform documentului, Statul Islamic urmăreşte să cureţe Iranul de toate puterea sa, vizând diplomaţi şi oameni de afaceri iranieni şi industrii iraniene profitabile, precum industria caviarului şi a covoarelor.

Iranul a avertizat că va ataca jihadiştii grupului ISIL din interiorul Irakului dacă aceştia se apropie de graniţă.

“Dacă grupul terorist se apropie de graniţele noastre noi vom ataca mult în interiorul teritoriului irakian şi nu îi vom permite să se apropie de graniţa noastră”, l-a citat agenţia de ştiri oficială IRNA pe comandantul forţelor terestre, generalul Ahmad Reza, care a anunţat acest lucru luna trecută.

Iranul este un aliat apropiat al guvernului irakian condus de şiiţi şi a acceptat într-un mod neobişnuit acţiunile militare americane din Irak împotriva jihadiştilor, dar a criticat loviturile aeriene asupra Siriei, spunând că acestea nu vor ajuta la reinstaurarea stabilităţii în regiune.

Iranul a oferit suport atât guvernului irakian cât şi forţelor irakiene kurde ce luptă împotriva jihadiştilor. De asemenea, Iranul a trimis Irakului arme şi consilieri militari.

De asemenea, s-a menţionat că Iranul şi SUA ar fi discutat în septembrie despre o posibilă cooperare împotriva Statului Islamic, dar ambele ţări au exclus până în prezent acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe