Statul recuperează anevoios banii de la funcţionarii responsabili de condamnarea Moldovei la CEDO

Încă nici un judecător nu a restituit statului prejudiciul pentru pierderea dosarului la CEDO. Există câştig de cauză doar în privinţa a trei funcţionari responsabili de condamnarea Moldovei la CEDO, doi poliţişti şi un viceprimar.
Femida (foto simbol)
Femida (foto simbol) (facebook.com/profil Ministerul Justiţiei)

În baza cererilor Ministerului Justiţiei al R. Moldova depuse în instanţele de judecată au fost deschise 11 dosare civile privind obligarea a 37 de judecători, procurori şi funcţionari, care se fac responsabili de condamnarea Moldovei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), să restituie paguba achitată de stat de 1 milion 610 mii lei. Deocamdată sunt examinate doar două dosare, patru urmând să fie examinate în curând.

Potrivit ministrului Justiţiei Vladimir Cebotari, primul câştig în cauza civilă a fost pe 25 octombrie 2016, când viceprimarul municipiului Chişinău, Vladimir Coteţ, a fost obligat de Judecătoria Buiucani să achite în beneficiul statului aproximativ 20.000 lei MD, pentru neexecutarea unei sentinţe judecătoreşti.

De asemenea, poliţiştii Alexandru Mocanu şi Gheorghe Vutcariov au fost obligaţi de Judecătoria Ciocana să achite în beneficiul statului aproximativ 50.000 lei MD, pentru acţiunile de tortură şi violarea dreptului la libertate şi siguranţă, comise în aprilie 2009.

Ministrul Justiţiei menţionează că persoanele care au fost acţionate în judecată urmează să compenseze valoarea bănească a prejudiciilor morale, materiale, a costurilor şi cheltuielilor suportate de Republica Moldova pentru repararea drepturilor încălcate ale cetăţenilor şi agenţilor economici care au avut câştig de cauză la CEDO, însă procesul este unul anevoios şi durează foarte mult, fiindcă există o rezistenţă mai mare a reprezentanţilor autorităţii judecătoreşti.

Menţionăm că la cererea unor judecători acţionaţi în regres, a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate, iar în luna iulie 2016 Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a decis că judecătorii vor restitui sumele de bani pe care ţara le pierde la CEDO doar dacă în privinţa lor va fi pronunţată o sentinţă de condamnare. Sumele stabilite prin hotărârea sau decizia Curţii Europene urmează să fie restituite în baza unei hotărâri judecătoreşti, proporţional vinovăţiei stabilite.

În anul 2016, pentru hotărârile şi deciziile pronunţate de CEDO, Ministerul Finanţelor al RM a achitat despăgubiri în sumă totală de 236.807 euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe