Steinmeier: Europa se îndreaptă către o confruntare

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier
Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier (JUNG YEON-JE/AFP/Getty Images)

Rusia a cerut garanţii de 100% că Ucraina nu se va alătura Alianţei Nord-Atlantice, conform unui oficial din Kremlin.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui rus, a adăugat că apropierea treptată a NATO de graniţele Rusiei nelinişteşte tot mai mult Moscova întărind afirmaţiile lui Vladimir Putin care a declarat că SUA nu vor îmblânzi niciodată Rusia în privinţa Ucrainei.

În timpul unei conferinţe comune de presă în Moscova cu omologul său Sergei Lavrov, ministrul de externe german, Steinmeier a declarat că în condiţiile intensificării luptelor din estul Ucrainei nu vede nici un motiv de optimism şi că Europa se îndreaptă către o confruntare în loc de o cooperare.

Steinmeier a cerut de asemenea ca Rusia să respecte acordul de încetare a focului în estul Ucrainei care a fost încheiat în Minsk la începutul lunii septembrie.

De asemenea, NATO a avertizat în privinţa intensificării prezenţei militare ruseşti în teritoriul ocupat de separatiştii proruşi în estul Ucrainei precum şi la graniţa ruso-ucraineană.

Dar Peskov a negat afirmaţiile, acuzând NATO că încalcă o promisiune istorică prin apropierea treptată de graniţele Rusiei.

El a declarat că alianţa încearcă să rupă echilibrul de putere.

În cadrul unei apariţii televizate, Putin a declarat unui grup de separatişti proruşi că SUA doresc să “ne îmblânzească, să îşi rezolve problemele pe spinarea noastră. Americanii doresc să domine şi să influenţeze. Nimeni în istorie nu a reuşit să obţină acest lucru cu Rusia şi nimeni nu va reuşi.”

Putin a mai adăugat că sancţiunile americane şi europene împotriva Rusiei merg împotriva propriilor interese ale acelor ţări şi că Rusia – a cărei monedă are de suferit datorită sancţiunilor – va înregistra o creştere în industriile sale, contrar estimărilor economice din afara ţării.

Luni, UE a fost de acord să nu intensifice sancţiunile împotriva Moscovei deşi Occidentul continuă să acuze Rusia de o implicare directă în conflictul ucrainean – lucru negat de Kremlin.

În luna martie, Uniunea Europeană a impus sancţiuni datorită anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea. Acestea au fost urmate de alte sancţiuni UE şi americane după ce Rusia a fost acuzată de înarmarea rebelilor separatişti şi trimiterea de luptători ruşi în estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe