Steinmeier vizitează Moscova

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier
Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier (JUNG YEON-JE/AFP/Getty Images)

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, va efectua o vizită la Moscova începând de marţi, pentru prima oară de la declanşarea crizei în Ucraina în februarie 2014. Subiectul principal al vizitei este, conform anunţului, escaladarea conflictului Rusiei cu fosta sa republică sovietică.

Purtătorul de cuvânt al ministrului, Martin Schaefer, a declarat presei că Steinmeier va face o scurtă escală la Kiev înainte de a ajunge la Moscova.

Vizita survine pe fondul escaladării violenţei în Ucraina de est, însoţită de acuzaţii conform cărora Moscova trimite soldaţi şi arme pentru a ajuta separatiştii rebeli, care nu respectă acordul de încetare a focului, agreat cu Moscova.

"Guvernul federal german monitorizează situaţia cu mare îngrijorare" a declarat un purtător de cuvânt guvernamental.

În plus faţă de criza din Ucraina, convorbirile pe care le va purta Steinmeier vor atinge şi programul nuclear iranian, care are un termen limită pe 24 noiebrie, dată la care expiră perioada de graţie acordată de Occident.

Şase puteri europene – Marea Britanie, China, Franţa, Germania şi Rusia – negociază cu Iranul oprirea programului de îmbogăţire a uraniului, destinat fabricării de armament nuclear. Iranul, deşi susţine că programul său are destinaţii civile, îmbogăţeşte uraniu la concentraţii folosite numai pentru fabricarea de bombe nucleare