Epoch Times România

Stelian Fuia: Când nu voi mai fi ministru, probabil mă voi dedica apiculturii

Epoch Times România
21.04.2012

Stelian Fuia, ministrul Agriculturii, a afirmat sâmbătă, în cadrul vizitei la "Târgul Naţional al Mierii", că probabil se va dedica apiculturii după încheierea mandatului de ministru şi a recomandat românilor "să se întoarcă cu faţa către unul dintre sectoarele agricole foarte profitabile".

"Când nu voi mai fi ministru, probabil mă voi apuca de apicultură. Recomand românilor să se întoarcă cu faţa către unul din sectoarele agricole foarte profitabile. Orice apicultor câştigă bani la ora actuală şi are un business bun. Decât să te vaieţi că nu ai loc de muncă, să stai în şomaj sau să aştepţi să obţii un un loc de muncă prost plătit, mai bine te întorci în mediul rural", a menţionat Fuia.

Acesta a adăugat că există fonduri europene pentru deschiderea unei afaceri în acest domeniu, dar şi Programul Naţional Apicol pentru susţinerea investiţiilor în apicultură.

"Apicultura este un domeniu de mare viitor în România. În toate dezbaterile publice vedem că ne pleacă medicii pentru că nu au condiţii de lucru, ne pleacă IT-iştii pentru că au condiţii mai bune afară, inginerii pleacă la multinaţionale. Toţi spun că nu au opţiuni. Eu cred că apicultorii au o opţiune în România. Pentru a deveni apicultor nu îţi trebuie un centru NASA", a adăugat ministrul.

Acesta susţine că sunt condiţii foarte bune de pregătire în ceea ce priveşte apicultura în România, la Apimondia, iar potenţialul de export este foarte mare.

"Avem câmpuri şi păduri frumoase, naturale, iar producţia de miere şi de produse apicole poate să crească exponenţial în următorii ani, având în vedere resursele pe care ministerul le-a pus la dispoziţie atât din bani europeni, cât şi din surse guvernamentale. Nu există problema că, dacă mă apuc de apicultură, nu voi avea ce să fac cu producţia. Există potenţial enorm pentru export. Anul trecut cred că am avut o producţie de aproximativ 26.000 de tone. Chiar dacă producem 50.000 de tone, există piaţă pentru mierea românească, deoarece este de calitate", a mai spus Fuia.

"Târgul Naţional al Mierii" este organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România în colaborare cu Compartimentul de Agricultură Ecologică din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi se desfăşoară în perioada 20 - 22 aprilie 2012. Târgul cuprinde şi un segment expoziţional de produse apicole ecologice "Expo Eco-Apicultura", destinat promovării acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor