Stephen Hawking: bosonul Higgs are potenţialul să distrugă întregul univers

Imagine artistică înfăţişând descompunerea unui boson Higgs boson într-o pereche de bozoni Z, unul dintre ei devenind o pereche de electroni, iar celălalt o pereche de muoni
Imagine artistică înfăţişând descompunerea unui boson Higgs boson într-o pereche de bozoni Z, unul dintre ei devenind o pereche de electroni, iar celălalt o pereche de muoni (CERN)

Cunoscutul profesor britanic Stephen Hawking a explicat că la niveluri foarte înalte de energie, bosonul Higgs – particula subatomică extrem de căutată de cercetători – ar putea deveni atât de instabilă încât ar determina colapsul spaţiului şi timpului. Dar există totuşi speranţa că ar putea dura trilioane de ani până când s-ar produce acest fenomen devastator.

Hawkings a făcut acest comentariu în prefaţa noii sale cărţi, Starmus.

Câmpul bosonului Higgs este forţa ce oferă particulelor masa, acţionând ca un ”adeziv” care ţine totul la un loc. Fără acest ”adeziv”, ne-am dezintegra, probabil cu viteza luminii, susţin cercetătorii.

Acum, comentariile lui Hawkings privind faptul că particula Higgs ”are caracteristici îngrijorătoare care ar putea deveni metastabile” la niveluri foarte înalte de energie a reaprins temerile că o ”gaură neagră” ar putea fi creată pe Pământ.

Hawking a continuat: ”Asta ar putea însemna că Universul ar putea trece printr-o dezintegrare catastrofală, ca un adevărat balon de vid care se extinde cu viteza luminii”.

”Acest lucru ar putea să se întâmple în orice moment şi noi n-am putea să-l vedem venind”, a declarat Hawking.

Cuvintele sale au zguduit comunitatea ştiinţifică: nu pentru că sunt eronate, ci din cauza celebrităţii lui Hawking, suficient de mare pentru a declanşa îngrijorări publice masive.

În orice caz, înainte ca Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară să-şi înceapă activitatea, îngrijorarea că aceasta va face să ne prăbuşim într-o gaură neagră era larg răspândită pe internet.

Hawking recunoaşte, totuşi, că probabilitatea unui dezastru cauzat de bosonul Higgs este foarte mică, devreme ce fizicienii nu au un accelerator de particule destul de mare încât să creeze un astfel de experiment.

Parcă pentru a pune paie pe foc, fizicianul australian Alan Duffy a dus argumentul un pas mai departe: O asemenea tranziţie catastrofală către o nouă stare provocată de prăbuşirea unui câmp Higgs nu poate fi reprodusă în acceleratoare, ”în acelaşi fel în care vulcanologii care măsoară seismele unui vulcan nu sunt responsabili de erupţii”.

"Un accelerator de particule care ajunge la 100bn GeV ar fi mai mare decât Pământul, şi este puţin probabil să fie finanţat în climatul economic actual", a liniştit Hawking oamenii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură