Stoltenberg: NATO îşi poate trimite trupele oriunde doreşte



Jens Stoltenberg, noul Secretar General al NATO începând cu 1 octombrie 2014.
Jens Stoltenberg, noul Secretar General al NATO începând cu 1 octombrie 2014. (TERJE BENDIKSBY / AFP / GettyImages)

Noul şef al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianţa occidentală îşi poate mobiliza forţele oriunde doreşte, chestionând în aparenţă acordurile semnate după Războiul Rece, care au fost zguduite de acţiunile Rusiei în Crimeea şi Ucraina.

Stoltenberg a vizitat Polonia, membru NATO, pentru a-l reasigura că NATO îi va furniza protecţia pe care o caută împotriva fostului stăpân comunist, Rusia, care în lunile recente a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina şi a fost acuzat de Occident că trimite soldaţi şi echipament forţelor pro-ruse din estul Ucrainei.

La summitul de luna trecută, liderii NATO au convenit să formeze o forţă de reacţie rapidă tip ”vârf de lance”, care să poată fi trimisă într-un punct fierbinte în numai câteva zile, şi să poziţioneze proactiv echipament şi provizii în ţările est-europene pentru a găzdui această forţă în caz de nevoie.

Dar aceştia au respins apelurile membrilor NATO din Europa de Est, inclusiv pe cele ale Poloniei, de a staţiona mii de soldaţi acolo în mod permanent – parţial din cauza costurilor şi parţial din cauza faptului că nu vor să încalce un pact din 1997 în care NATO a promis Rusiei că nu va staţiona permanent forţe de luptă semnificative în Europa de Est.

Totuşi, Stoltenberg părea ca a adoptat o linie mai dură în cazul Poloniei.

”Anul următor, la întâlnirea ministerială, vom lua decizii privind aşa-numitul vârf de lance, dar, chiar înainte să fie înfiinţat, NATO are până la urmă o armată puternică. O putem desfăşura oriunde vrem”, a declarat Stoltenberg, duminică.

”Aceste capabilităţi există deja. Le avem şi putem să le desfăşurăm în regiuni individuale. Iar acesta este numai un dispozitiv auxiliar la ceea ce alianţa are deja”.

Stoltenberg, un fost premier norvegian, a preluat miercuri postul de secretar general al NATO, la un moment în care alianţa se retrage din dezastrul creat în Afganistan şi se confruntă cu noi provocări din partea unei Rusii combative în est şi a militanţilor Statului Islamic la graniţa cu Turcia, cel mai sudic membru al NATO.

NATO a arătat clar că nu va interveni militar în Ucraina, care nu este un membru al alianţei, dar a întărit apărarea statelor membre cele mai estice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe