Strada scandează, ministerul analizează. Iordache anunţă luni un punct de vedere pe tema ordonanţelor-elefant

Ministerul Justiţiei îşi va face luni public punctul de vedere asupra celor doi "elefanţi" care au declanşat uriaşe proteste stradale - proiectul vizând graţieri (inclusiv a corupţilor) şi cel de modificare a Codului Penal, ordonanţe considerate devastatoare pentru lupta anti-corupţie.
Florin Iordache
Florin Iordache (Facebook)

Ministerul Justiţiei îşi va anunţa luni poziţia pe cele două proiecte de ordonanţă care au scos zeci de mii de oameni în stradă, respectiv proiectul vizând graţieri şi cel de modificare a Codului Penal.

"Se vor termina consultările luni şi, în urma acestor consultări de luni, vă anunţăm punctul de vedere al ministerului. Mai aşteptăm şi alte puncte de vedere nu numai al CSM-ului şi luni când vom termina, anunţăm. (...) Este un aviz consultativ ... înţeleg că s-au pronunţat pe urgenţă, aici este singura discuţie. În rest oportunitatea este clară şi modul în care considerăm să modificăm cele două proiecte, deocamdată sunt două proiecte aflate în dezbatere. Iar luni când vom termina dezbaterile anunţăm un punct de vedere", a declarat Florin Iordache, pentru Realitatea TV, întrebat dacă ministerul pe care îl conduce va ţine cont de avizul consultativ dat de CSM pe cele două proiecte.

Reamintim că CSM a apreciat că procedura adoptării proiectelor menţionate pe calea unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului nu întruneşte cerinţele constituţionale în ceea ce priveşte proiectul pentru graţierea unor pedepse.

Concret, plenul Consiliului apreciază că acordarea graţierii colective nu poate forma obiect al unei ordonanţe de urgenţă, acest act de clemenţă reprezentând atributul exclusiv al Parlamentului.

În ceea ce priveşte cea de a doua ordonanţă, CSM a constatat că, deşi ministerul a susţinut că urmăreşte armonizarea dispoziţiilor Codului penal şi Codului de procedură penală cu decizii ale Curţii Constituţionale, multe dintre modificările propuse prin proiectul de act normativ analizat depăşesc sfera modificărilor impuse de Deciziile Curţii Constituţionale.

Având în vedere neîndeplinirea condiţiilor de adoptare a Ordonanţelor de urgenţă a Guvernului, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a mai examinat proiectul de act normativ sub aspectul conţinutului.

Merită menţionat că cele două ordonanţe au fost dezavuate atât de DNA cât şi de Parchetul General, iar experţii europeni au specificat în ultimul Raport MCV pe ţară ca orice versiuni finale ale celor două ordonanţe trebuie făcute astfel încât să nu afecteze lupta anti-corupţie, lucru pe care cele două proiecte l-ar face, dacă ar fi adoptate în forma actuală.

Pe lângă faptul că instituţiile anticorupţie au criticat cele două proiecte, românii au ieşit şi ei în stradă cu zecile de mii, revoltaţi de intenţia PSD şi ALDE de a graţia şi albi corupţi.