Străveche fortăreaţă pe stâncă învăluită în mister: Sigiriya din Sri Lanka

Fortăreaţa pe stâncă Sigiriya din Sri Lanka
Fortăreaţa pe stâncă Sigiriya din Sri Lanka (Pixabay.com)

Fortăreaţa străveche construită pe o stâncă uriaşă de granit din Sri Lanka se înalţă la 200 de metri deasupra peisajului înconjurător. Se spune că aceasta a fost construită de un rege din secolul al V-lea pentru a face legătura între lumea noastră şi regatul zeilor. Impresionanta structură este învăluită în mister până în prezent. Sigiriya (sau Fortăreaţa Stânca Leului) este situată în districtul îndepărtat Matale din provincia centrală a Sri Lanka şi a fost comandată de regele Kashyapa în anul 477, care a transformat minunea naturală într-un palat impenetrabil, după ce a revendicat tronul în mod ilegal.

Fortăreaţa pe stâncă Sigiriya din Sri Lanka
Fortăreaţa pe stâncă Sigiriya din Sri Lanka (Pixabay.com)

Kashyapa a pus să fie ucis tatăl său înainte de a prelua tronul de la fratele său Moggallana, moştenitorul de drept, potrivit Originilor Străvechi. Dar domnia lui Kashyapa a fost de scurtă durată. S-a sinucis după ce a fost învins într-o bătălie împotriva fratelui său, la 18 ani după ce şi-a construit complexul. Situl a fost abandonat după moartea regelui şi a fost locuit de călugări budişti până în secolul al XIV-lea. În afară de fortăreaţa ridicată, Sigiriya cuprinde un şanţ, o mănăstire şi grădini amenajate.

Sigiriya a fost numit sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1982 şi este frecventată de turişti. De asemenea, este un sit de interes activ în rândul istoricilor, care încă îi reconstituie istoria bogată din nenumăratele indicii din însăşi structura sa. Una dintre cele mai emblematice caracteristici ale fortăreţei Sigiriya este o statuie uriaşă la nivelul solului, cunoscută sub numele de Lion Rock. Astăzi, tot ce a mai rămas sunt două picioare de leu sculptate în stâncă, de o parte şi de alta a unei scări, dar istoricii cred că vizitatorii urcau cândva prin fălcile deschise ale leului spre palatul de deasupra.

Fortăreaţa pe stâncă Sigiriya din Sri Lanka intrarea unde se pot vedea şi picioarele leului
Fortăreaţa pe stâncă Sigiriya din Sri Lanka intrarea unde se pot vedea şi picioarele leului (Pixabay.com)

Thomas Dowson, pasionat de călătorii, a descris experienţa sa după ce a vizitat Sigiriya, într-un articol publicat pe site-ul premiat Archaeology Travel. Dowson a scris:

"În faţa căii se ridică stânca de granit înaltă de 200 de metri. Şi cu fiecare pas, inima îmi bătea mai tare şi mai repede. La baza treptelor, partea iniţială a ascensiunii se face pe o scară de cărămidă, iar apoi se transformă într-o scară de fier adăugată pe partea laterală a peretelui stâncii de granit... una dintre cele mai memorabile vizite arheologice ale mele.

Fortăreaţa pe stâncă Sigiriya din Sri Lanka - scările cu ajutorul cărora se poate urca pe stâncă
Fortăreaţa pe stâncă Sigiriya din Sri Lanka - scările cu ajutorul cărora se poate urca pe stâncă (Pixabay.com)

În ciuda faptului că palatul datează din timpul domniei regelui Kashyapa, se crede că terenul din jurul fortăreţei Sigiriya a fost locuit încă din timpuri preistorice, relatează Origini Străvechi. Există un adăpost în stâncă la est, care sugerează o aşezare mezolitică şi dovezi ale ocupării de către călugării budişti în numeroase alte peşteri "încă din secolul al III-lea î.Hr.".

Împreună, aceste peşteri se mândresc cu una dintre cele mai mari picturi murale din lume picturi care acopereau cândva o suprafaţă de 140 de metri lăţime şi 40 de metri înălţime. Frescele înfăţişau peste 500 de femei frumoase, eterice, pictate deasupra norilor, sugerând un statut de zeu. 22 de figuri feminine au supravieţuit. Arheologii cred că aceste femei erau probabil concubinele regelui Kashyapa.

Un lucru despre Sigiriya care îi uimeşte pe istorici este complexitatea tehnologică a construcţiei sale. Cetatea ridicată în stâncă a fost construită cu o înţelegere sofisticată a împrejurimilor naturale, iar parcul regal din vestul fortăreţei este dispus simetric, aşa cum este văzut de sus. Acest parc conţine un sistem hidraulic construit atât deasupra, cât şi sub pământ, pentru canalizarea apei, iar unele părţi funcţionează şi astăzi. La sud de cetate se află un rezervor artificial.

Complexul impenetrabil al palatului regelui Kashyapa era într-adevăr sigur, dar de ce el şi poporul său au depus un efort şi o inginerie atât de extreme pentru a construi o citadelă la 200 de metri deasupra solului? Poate că şansa de a construi un palat regal atât de aproape de ceruri a fost prea convingătoare pentru a rezista.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură