Studiile leagă scăderea alarmantă a numărului de albine de insecticide

Bondar.
Bondar. (pixabay.com)

Eforturile de polenizare ale albinelor valorează aproximativ 18 miliarde de dolari pe an în Statele Unite, potrivit unui raport VOA.

Un insecticid utilizat frecvent dezorientează albinele, îngreunându-le găsirea drumului înapoi spre stup, potrivit unui nou studiu.

Asta ar putea explica scăderea alarmantă a numărului de albine înregistrate în Statele Unite şi Europa şi fenomenul misterios numit anomalia colapsului coloniei. Un nou studiu, publicat în revista Science, arată că albinele expuse unor niveluri scăzute de insecticid cunoscut ca un neonicotinoid - care este utilizat de agricultorii din întreaga lume - au părăsit stupul şi nu s-au mai întors, numărul lor fiind de două ori mai mare faţă de cel al albinelor care nu au fost expuse insecticidului.

Un al doilea studiu publicat în Science a descoperit efecte similare la bondarii sălbatici. Stupii lor au crescut mult mai lent şi au produs mai puţine regine când au fost expuşi la neonicotinoid.

Albine de miliarde de dolari

Albinele polenizează florile, care devin fructe, nuci şi legume. Munca pe care o fac aceste insecte valorează aproximativ 18 miliarde de dolari pe an pentru agricultorii din SUA. Cercetătorii au implantat microcipuri albinelor pentru a le monitoriza comportamentul după expunerea la insecticid.

Dar coloniile de albine din Statele Unite au scăzut în ultimii ani cu aproximativ o treime în fiecare an.

Misterioasa dispariţie

Această dispariţie misterioasă a fost numită anomalia colapsului coloniei. Colapsul coloniei însumează aproximativ o treime din pierderea totală a albinelor în fiecare an, potrivit Departamentului american pentru Agricultură.

Nimeni nu ştie exact de ce se întâmplă asta. Un parazit numit varroa mite a început să atace stupii de albine în anii 1980.

Pesticidele sistemice numite neonicotinoizi au fost introduse pentru prima dată în anii 1990 şi sunt acum utilizate frecvent pentru a proteja seminţele multor culturi majore. Răsadurile absorb substanţele chimice pe măsură ce cresc. Deci, în locul pulverizării aleatorii a unui câmp întreg, există un pic de insecticid în interiorul fiecărei plante. Bondari polenizează roşiile, zmeura, căpşunele şi alte fructe şi legume.

Dar asta include polenul şi nectarul din plante care este căutat de albine. Dar cantitatea nu este suficientă pentru a le omorî. Unele studii au arătat că le poate, totuşi, afecta. Cu toate acestea nu toţi cercetătorii sunt convinşi de asta.

Albine intoxicate

În unul dintre noile studii, cercetătorii au lipit mici microcipuri pe spatele albinelor. Cipurile au urmărit insectele în drumul lor înspre şi dinspre stup.

Cercetătorii au hrănit albinele cu apă cu zahăr şi cu o doză mică de neonicotinoid şi le-au trimis în câmp.

Ei au descoperit că aceste albine erau de două ori mai predispuse să nu poată reveni la stup faţă de albinele care nu au fost expuse la insecticide.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură