Studiu OMS: În R. Moldova, 46% din cheltuielile totale pentru sănătate sunt plătite din buzunar

Aproape 7% dintre gospoarii din R. Moldova nu-şi mai permit acoperirea nevoilor de bază după ce au plătit pentru servicii medicale, constată un raport OMS.
Soră medicală dintr-un spital
Soră medicală dintr-un spital (facebook.com)

Un studiu realizat de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că în Republica Moldova sănătatea este un lux, iar serviciile medicale nu sunt nici pe departe gratuite, chiar şi pentru categoriile defavorizate. Moldovenii sunt nevoiţi să plătească bani pentru medicamente, servicii la etapa de internare în spital şi pentru servicii stomatologice, transmite sanatateinfo.md.

Astfel, ţara se situează pe locul trei printre statele cu cele mai multe familii aflate în pragul sărăciei şi care sunt nevoite să suporte plăţi din buzunar pentru a accesa servicii de sănătate. Aproape 7% dintre gospodării nu-şi mai permit acoperirea nevoilor de bază după ce au plătit pentru servicii medicale.

Acelaşi studiu confirmă că în R. Moldova plăţile din buzunar reprezintă 46% din cheltuielile totale pentru sănătate, ceea ce reprezintă practic încă un buget în afară de ceea ce este statul în stare să acopere.

De subliniat că R. Moldova s-a clasat pe locul 70 din 149 de state în clasamentul mondial „2019 Social Index”, coborând un loc faţă de anul precedent. Ţara se clasează cel mai prost la capitolul calitatea mediului, corupţie, discriminarea minorităţilor, dar şi din cauza progreselor extrem de modeste în privinţa accesului la servicii medicale de calitate, speranţei la viaţă după 60 de ani, mortalităţii premature cauzate de bolile netransmisibile şi mortalităţii la copii.