SUA alocă 20 milioane de euro pentru dezvoltarea bazei militare Amari


Un avion american KC-135 Stratotanker aterizează la baza aeriană Amari din Estonia, în 7 iunie 2013, în timpul exerciţiilor militare Saber Strike 2013.
Un avion american KC-135 Stratotanker aterizează la baza aeriană Amari din Estonia, în 7 iunie 2013, în timpul exerciţiilor militare Saber Strike 2013. (Captură Foto)

Statele Unite ale Americii au alocat 25 de milioane de dolari (20 milioane de euro) din bugetul său pentru apărare pe anul 2014 în vederea dezvoltării infrastructurii bazei militare Amari din Estonia, raportează LETA/ERR.

Armata americană doreşte ca baza Amari să fie transformată într-un fel de centru de instructaj pentru piloţii forţelor militare aeriene ale ţărilor membre în NATO. Dar pentru a se realiza acest lucru este necesară modernizarea infrastructurii acestui obiectiv, extinderea unor elemente ale acestuia şi construirea altora noi.

Ministerul estonian al Apărării a declarat pentru portalul de ştiri estonian Postimees că, pe lângă banii care vor fi alocaţi pentru Amari, bazele aeriene letone şi lituaniene vor primi de asemenea un ajutor de 8 milioane de euro, respectiv 11 milioane.

Estonia a încercat timp de mai mulţi ani să obţină amplasarea aviaţiei NATO în baza sa din Amari, însă abea în luna aprilie a acesstui an, alianţa şi-a trimis în cele din urmă avioanele acolo.

Astfel, baza Amari găzduieşte în prezent un contingent al Forţelor Militare Aeriene ale Germaniei, cu patru bombardiere Eurofighter Typhoon.

Aceste finanţări fac parte dintr-o iniţiativă de susţinere a aliaţilor din est ai NATO. Iniţiativa are o valoare de 985 milioane de dolari (800 milioane de euro), şi din această sumă cel puţin 140 milioane de euro sunt rezervate pentru programe care susţin naţiunile Baltice şi Ucraina.

Săptămâna trecută, Statele Unite au anunţat că vor dona două avioane mici de transport Forţei Aeriene Estoniene, care vor înlocui avioane An-2 din era sovietică.