"Suntem cu ochii pe voi!" - români din Diaspora cer Guvernului Ponta să nu mai risipească banii ţării (video)

Reuniune a românilor din numeroase oraşe din diaspora la Bruxelles, 1 decembrie 2013.
Reuniune a românilor din numeroase oraşe din diaspora la Bruxelles, 1 decembrie 2013. (Mihaela Popescu)

Material video pe pagina originală Epoch Times

Decizia Guvernului de a mări de 20 de ori fondurile Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DRRP) a fost catalogată o ofensă de către numeroşi români din diaspora, care cer printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului Ponta să renunţe la această "absurditate costisitoare" şi să aloce milioanele de euro date unui departament inutil acolo unde este cu adevărat nevoie de bani.

"Decizia voastră de a mări fondurile de 20 de ori pentru DPRRP este doar o acţiune ofensatoare, atâta timp cât un elicopter SMURD se prăbuşeşte cu personal cu înaltă calificare la bord, după nici măcar un an de la un alt accident din Apuseni în care au murit alţi oameni pe care încă îi plângem, când românii nu beneficiază nici măcar de perfuzii în spitale, copiii în şcoli nu au manuale, iar bătrânii sunt lăsaţi de izbelişte, cu pensii derizorii, după ce au muncit o viaţă întreagă şi şi-au respectat toate obligaţiile către stat!", se precizează în textul scrisorii deschise la care subscriu 16 grupuri de iniţiativă, precum şi români neafiliaţi vreunui grup.

Redăm integral scrisoare românilor din Diaspora, remisă redacţiei Epoch Times

"Cerem respect pentru toţi românii, pentru cei din Diaspora şi, mai ales, pentru cei din ţară!

Ştirea privind mărirea bugetului Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) cu peste 22 de milioane de euro ne surprinde plăcut, pe de o parte, iar pe de altă parte, ne ofensează profund.

Ne surprinde pentru că, în sfârşit, Guvernul României a acceptat românii “de pretutindeni” drept o componentă importantă în dialogul cu societatea civilă, după cum se poate vedea clar din bugetul MAE.

Ne ofensează deoarece Guvernul operează pe o imagine simplistă a ceea ce înseamnă Diaspora Românească, un cadru care se rezumă doar la câteva asociaţii-satelit ale formaţiunilor politice române, neluând în considerare majoritatea românilor din diaspora care au asimilat în timp culturi diferite de cea românească, oameni care cunosc regulile democraţiei şi care preferă valoarea civică în acţiunile pe care le iniţiază.

Caracteristica esenţială a acestei diaspore majoritare este faptul că NU ESTE DE VÂNZARE!

Pentru românii din Diaspora care au reuşit, prin acţiunile şi îndârjirea lor, să fie aproape de semenii lor din România, decizia voastră de a mări fondurile de 20 de ori pentru DPRRP este doar o acţiune ofensatoare, atâta timp cât un elicopter Smurd se prăbuşeşte cu personal cu înaltă calificare la bord, după nici măcar un an de la un alt accident din Apuseni în care au murit alţi oameni pe care încă îi plângem, când românii nu beneficiază nici măcar de perfuzii în spitale, copiii în şcoli nu au manuale, iar bătrânii sunt lăsaţi de izbelişte, cu pensii derizorii, după ce au muncit o viaţă întreagă şi şi-au respectat toate obligaţiile către stat!

Decizia voastră creează o discrepanţă de tratament fără precedent între românii din ţară şi cei din diaspora.

Singurele zone în care astfel de finanţări sunt necesare, sunt comunităţile de români care riscă identitatea naţională în ţări unde democraţia e opţională: Republica Moldova, Ucraina ori Serbia, în niciun caz în ţările bine dezvoltate ca Italia, Franţa, Spania, Germania şi multe alte ţări cu un nivel de trai ridicat. Care este scopul? Dacă încercaţi să ne câştigaţi “bunăvoinţa”, vă asigurăm că o puteţi face doar respectând legea şi regulile democraţiei. Nu ne puteţi cumpăra cu concerte de gusturi îndoielnice sau cu sindrofii consulare. Ca şi români rezidenţi în străinătate, interacţionăm, colaborăm, ne raportăm unor instituţii publice româneşti, cum ar fi misiunile diplomatice şi Institutul Cultural Român.

Cum este posibil ca activitatea ICR să se rezume, în unele ţări, doar la oraşele în care-şi are sediul o filială a acestuia, uneori, cu activităţi aproape invizibile sau chiar inexistente, în ciuda faptului că ocupă imobile opulente, închiriate la preţuri exorbitante?

Cum este posibil ca DPRRP să propună concursuri de creaţie literară, dacă avem deja ICR? De ce nu eficientizaţi ICR, chiar şi cu câteva controale asupra activităţilor desfăşurate şi a disponibilităţilor financiare cheltuite?

În concluzie, de ce avem nevoie de DPRRP când avem ICR? De ce trebuie să plătim un departament care nu-şi are rostul. Dialogul cu diaspora vi-l asigurăm noi, românii din Diaspora, fără a fi nevoie să ţinem în spate un departament inutil. Redundanţa instituţională nu face altceva decât să irosească resurse financiare care ar putea fi folosite pentru rezolvarea unor probleme mult mai arzătoare.

Vă vom scrie atâtea scrisori deschise până când veţi realiza că dialogul nostru este mult mai eficient decât un departament care nu este altceva decât un alt punct de hemoragie din banii publici, cu rezultate zero.

Nu e nevoie de “strategiile” DPRRP pentru a dialoga şi a înţelege diaspora. E suficient doar bunul simţ.

Ne întrebăm şi vă întrebăm şi pe dvs, domnilor politicieni: care este rolul real al acestui departament? Nouă, românilor de pretutindeni, această instituţie alipită MAE nu ne-a demonstrat utilitatea sa, nici prin viziune şi nici prin acţiuni cât de cât memorabile.

Mărirea fondurilor de 20 de ori, mai ales în condiţiile în care acest departament nu şi-a demonstrat utilitatea, este o absurditate costisitoare şi cerem aşadar eliminarea lui imediată şi alocarea acestor fonduri acolo unde se va consideră că urgenţa o impune.

E de ajuns să menţionăm Sănătatea şi Învăţământul, care se zbat în lipsuri cumplite. Noi, de la mii de km distanţă, suntem uluiţi că voi nu observaţi aceste probleme şi continuaţi să le ignoraţi!

Noi, “românii de pretutindeni”, NU suntem dispuşi să acceptăm acest Departament al Risipei, cerem cât mai repede eliminarea acestuia, alocarea acestor fondurilor spre necesităţile reale, din învăţământ şi sănătate, eficientizarea misiunilor diplomatice şi a filialelor ICR cu personal selecţionat exclusiv prin concursuri publice reale şi rentabilizarea serviciilor şi atribuţiilor acestor instituţii, care sunt deja suficiente.

18 decembrie 2014

Semnatari:

Canada Save Roşia (Canada)

Românii din Italia împotriva exploatării gazelor de şist (Italia)

WARNED (Canada)

Raw (Romanian Activists Worldwide)

Save Roşia Montana (Dublin)

Romanii din Italia Impotriva Super-Imunităţii

Berlin against Roşia Montana cyanide mining and fracking. For clean politics and a clean environment în România.

Salvaţi Roşia Montana Washington DC

Salvemos Roşia Montana - Madrid

Torino pentru Roşia Montana (Italia)

Comunitatea romanilor emigranţi

Roşia Montana Paris

Dacia Libera (Paris)

Diaspora Franta Solidara cu România (Romani indignaţi)

Save Roşia Montana (Chicago)

Romanian Community of Ireland (Dublin)

plus cetăţeni români in asentiment cu cele conţinute in textul scrisorii