Dragnea, pe lista neagră a DNA. Ponta ameninţă că oricine va fi urmărit penal pleacă din Guvern

Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta
Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta (Epoch Times România)

Oricine va fi urmărit penal de procurorii DNA, chiar dacă este nevinovat, îşi face bagajele şi pleacă din Guvern, a fost ideea transmisă de premierul Victor Ponta, în contextul în care numele vicepremierului Liviu Dragnea a apărut într-o ordonanţă DNA prin care procurorii au constituit un nou dosar pe numele fostei şefe DIICOT, Alin Bica, disjuns din cel al despăgubirilor de la ANRP.

Potrivit documentului respectiv, Alina Bica ar fi primit 3,5 milioane de euro mită de la Ioan Niculae, prin intermediul lui Liviu Dragnea, ca să intervină în soluţionarea dosarului pe care omul de afaceri îl avea la DIICOT, fiindu-i promisă totodată şi funcţia de procuror general.

Întrebat la un post Tv dacă i-a cerut explicaţii lui Dragnea cu privire la aceste informaţii, premierul Ponta a replicat că nu are nicio informaţie oficială cu privire la aceste acuzaţii, însă a mai declarat că, aşa cum el îşi va da demisia dacă va fi începută urmărirea sa penală în Dosarul Diaspora, la fel va trebui să facă orice ministru care se va găsi într-o situaţie similară.

"Pentru orice membru al actualului guvern pentru care DNA sau Parchetul cere începerea urmăririi penale pentru ceva, cu siguranţă se va retrage din Guvern. Nu înseamnă că e vinovat, înseamnă însă că nu poate să fie şi ministru, şi anchetat penal. Dacă va fi cazul, asta se va întâmpla", a declarat Victor Ponta.

Totuşi, merită menţionat că premierul Ponta ar fi putut să-l invite pe Dragnea să părăsească Guvernul în contextul în care vicepremierul a trecut deja odată de faza de urmărire penală, fiind deja trimis în judecată în dosarul Fraudă la Referendum.

La rândul său, Dragnea se declară nevinovat: "Am auzit de nu-ştiu-ce acuzaţii în legătură că am propus-o eu pe Alina Bica să fie procuror general. Cui? Cui să o propun şi în faţa cui să o susţin? Da, eu am spus-o şi public atunci şi în BPN că niciunul dintre noi nu trebuie să intervină la Victor Ponta pentru nicio propunere, pentru că nu sunt propuneri politice, ceea ce s-a şi întâmplat. Nimeni nu a intervenit la Victor Ponta, nu numai eu. E foarte simplu".

În presă sunt tot mai frecvente discuţiile despre lupta pentru putere între tabăra "lupilor tineri", reprezentată de Victor Ponta, şi cea a "dinozaurilor bătrâni" - baronii lui Liviu Dragnea. Totul în spatele scenei, voalat, pentru a nu duce la prăbuşirea PSD în sondaje.

Rezultatul acestui război s-ar putea să nu depindă însă de cei doi politicieni, şi nici să nu fie pe placul acestora, ci de DNA-ul Codruţei Kovesi, ambii fiind pasibili de a fi puşi sub urmărire penală.

Surprinzător, exclusul Marian Vanghelie dezvăluia, cu o săptămână înainte ca ordonanţa DNA să ajungă în presă, că Dragnea este implicat în dosar. Acelaşi Vanghelie susţinea, duminică seară, că din cercul infracţional respectiv ar fi făcut parte şi Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Sebastian Ghiţă.