Ginerele lui Băsescu, "Săgeata lui Dorin Cocoş" şi un nepot al lui Becali, despăgubiţi cu milioane de euro de ANRP

(photos.com)

Cele mai mari 30 de despăgubiri acordate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) se ridică la peste 4,6 miliarde de lei (circa 1,05 miliarde de euro), relatează hotnews.

Printre cei care au primit sume ameţitoare de la stat se numără unul dintre ginerii preşedintelui Băsescu, avocatul Radu Pricop, afaceristul Gheorghe Stelian zis "Stelu", zis "săgeata lui Dorin Cocoş" şi Vasile Geambazi, nepot al fostului finanţator al Stelei, Gigi Becali.

Potrivit Curţii de Conturi, cei trei nu sunt moştenitori direcţi ai celor deposedaţi de comunişti ci cumpărători de drepturi litigioase, reţetă care, reamintim, stă la baza multor mari averi.

Potrivit sursei citate, avocatul Radu Pricop soţul Ioanei Băsescu, figurează alături de alte 4 persoane ca beneficiar al unei despăgubiri de circa 10 milioane de euro.

Gheorghe Stelian, personaj făcut celebru de dosarul în care a fost arestată şefa DIICOT, Alina Bica, apare în "Top 30" despăgubiri cu două dosare soluţionate cu emiterea titlului de despăgubire, în valoare totală de circa 150 de milioane de euro. "Stelu" nu este singurul beneficiar al despăbubirilor acordate cu largheţe de ANRP, alături de el figurând şi Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, şi Gabriel Gheorghe, alţi oameni de afaceri urmăriţi penal în dosarul penal de la DNA.

Nepotul lui Becali, Vasile Geambazi apare pe lista de la ANRP cu o consistentă despăgubire de 67 de milioane de euro, fiind singurul titular al dosarului.

Cea mai mare despăgubire individuală acordată de ANRP (peste 100 de milioane de euro) ar fi ajuns însă la un anume Horia Simu Schipu. Conform modelului consacrat, nici acesta nu este moştenitor direct în dosar ci a cumpărat drepturile litigioase cu circa 1,5 milioane dolari.

Pe lista celor mai mari 30 de despăgubiri acordate de ANRP apar şi câţiva moştenitori direcţi ai proprietarilor de drept, precum moştenitorii industriaşului interbelic Nicolae Malaxa, despăgubiţi de stat cu 245 milioane de euro şi cei ai lui Max Ausnit, un alt mare industriaş interbelic, despăgubiţi cu aproape 30 de milioane de euro pentru averea confiscată de comunişti.

Reamintim că marii beneficiari ai retrocedărilor au fost, în ultimul sfert de veac, nu moştenitorii celor jefuiţi de comunişti ci samsari imobiliari şi cei din spatele lor, cu alte cuvinte cei care dispuneau de spezele politice pentru a multiplica de zeci de ori banii investiţi în cumpărarea de drepturi litigioase.

Afacerişti precum Stelu, al cărui nume a fost pus în relaţie cu Dorin Cocoş şi Elena Udrea (căreia i-a vândut un teren), avocaţi, politicieni, au făcut averi fabuloase cumpărând direct sau prin intermediari, drepturi litigioase de la cei care, sătui de ani lungi de procese costisitoare şi de luptă cu un sistem ostil se mulţumeau cu bani mult mai puţini decât le datora statul, dar siguri.