Geoană către Dragnea: "Cine ridică sabia, de sabie va pieri!"

Mircea Geoană
Mircea Geoană (Epoch Times România)

Războiul între Mircea Geoană şi vicepremierul Liviu Dragnea continuă, retorica ajungând la ameninţări cu iz biblic: ''Cine ridică sabia, de sabie va pieri!" îi transmite duminică Geoană lui Dragnea.

Acuzat de vicepremier că face parte dintr-o "frăţie mafiotă" care ar fi încercat să impună oameni cu probleme din punctul de vedere al justiţiei în funcţii cheie ale statului, motiv pentru care, el, Dragnea, a demisionat în 2009 din fruntea MAI, Geoană răspunde cu o replică dură: atât Liviu Dragnea cât şi cei ce alături de el fac parte dintr-o "frăţie a banului", vor rămâne în curând şomeri.

Totodată, Geoană, fost candidat la prezidenţiale, fost Înalt Reprezentant al primului ministru, fost membru PSD îl mai acuză pe Liviu Dragnea că a făcut demersuri pe lângă organizaţiile judeţene ale partidului ca să-l dea afară din partid:

”Un mesaj pentru "frăţia banului": Bucuraţi-vă cât mai aveţi timp! Cel târziu în martie, veţi fi toţi şomeri! Am aflat că turneul în ţară al domnului Dragnea la şefii de organizaţii imediat după pierderea alegerilor prezidenţiale a fost exclusiv dedicat pregătirii excluderii mele! Prin ameninţare şi "co-interesare" cu resursele guvernamentale pe care le dirijează către teritoriu, au reuşit, cred ei, să elimine un potenţial rival în partid. Au reuşit, pentru moment. Viaţa merge însă înainte. "Cine ridică sabia, de sabie va pieri!", afirmă Mircea Geoană, citat de postul B1 TV.

Reamintim că vineri, Liviu Dragnea, a afirmat că Geoană, unul din cei trei mari excluşi din PSD, este captiv al unei grupări mafiote din care fac parte şi Marian Vanghelie (exclus şi el din partid odată cu Geoană), fostul deputat PDS Viorel Hrebenciuc şi fostul şef SPP Dumitru Iliescu, (ambii urmăriţi penal), precum şi fostul senator PSD Cătălin Voicu (închis pentru fapte de corupţie). Vicepremierul a mai susţinut că în anul 2009 i s-a solicitat să facă anumite numiri din calitatea sa de ministru de Interne, însă a refuzat:

"În dimineaţa zilei în care trebuia să depun jurământul, am fost chemat la Mircea Geoană în birou, unde se aflau Cătălin Voicu şi Dumitru Iliescu pentru a-mi impune să fac nişte numiri în pofida tuturor avertizărilor de la instituţiile statului. Era vorba de numiri la UM 0962 şi prim-adjunct la MAI. Eu am refuzat. A fost o discuţie foarte urâtă în care cei doi îi spuneau lui Mircea Geoană că nu acceptă că înţelegerea lor să nu fie respectată", a relatat Dragnea.

"Frăţia mafiotă"

Cătălin Voicu, personajul menţionat de Dragnea, se află în închisoare din aprilie 2013 pentru fapte de corupţie. Cunoscut drept unul din marii corupţi ai PSD-ului, Voicu a fost unul din oamenii propulsaţi ierarhic de Ion Iliescu.

Devenit ofiţer SPP după Revoluţie, Voicu a fost avansat în grad şi decorat de două ori de fostul preşedinte. Ajuns general SPP, acesta a fost detaşat la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), fiind consilierul pe probleme de siguranţă naţională al lui Ion Iliescu în perioada mandatului prezidenţial 2000 - 2004. În 2004, Cătălin Voicu a fost ales deputat pe listele PSD Bacău, el fiind un apropiat şi al lui Viorel Hrebenciuc (arestat preventiv în dosarul uriaşelor retrocedări de păduri n.r.), iar în 2008 a câştigat un mandat de senator PSD.

Dumitru Venicius Iliescu, fost şef al SPP în perioada 1990-1996, general cu patru stele, este la rândul său un apropiat al lui Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Viorel Hrebenciuc.

Revoluţia l-a prins pe Iliescu maior de TAB-uri, şi, potrivit presei, în 21 decembrie 1989, în această calitate, a executat ordinul de reprimare sângeroasă a revoluţionarilor, trecând cu blindatele peste revoluţionarii prezenţi la baricada din faţa Hotelului Intercontinental din Bucureşti.

Steaua lui Dumitru Iliescu apune pe perioada preşedinţiei lui Emil Constantinescu, care-l trece în rezervă, pentru a renaşte odată cu reîntoarcerea la cârma ţării a lui Ion Iliescu. Fostul maior de TAB-uri este numit consilier de stat şi renumit ulterior general, iniţial cu trei stele, apoi cu patru stele de către preşedintele Iliescu.

La finele mandatului, preşedintele Ion Iliescu a avut grijă ca Dumitru să fie trecut în rezervă cu pensie de serviciu anticipată. Dumitru Venicius şi-a construit apoi o carieră nouă alături de Cătălin Voicu, împreună cu care a înfiinţat SC Agenţia Naţională de Pază, Protecţie, Investigaţii şi Protocol SRL.

Cât despre Viorel Hrebenciuc, fost şef al comitetului judeţean PCR Băcău acesta a ajuns după revoluţie una din eminenţele cenuşii ale PSD. Cristian Tudor Popescu îi caracteriza pe Hrebenciuc drept un "taliban al corupţiei, un fundamentalist, un ins pe care dacă îl pui în deşert, devine un corupător de cămile."

Considerat un "combinator" celebru, (drept dovadă , alături de Robert Negoiţă şi Sebastian Ghiţă a intrat în vizorul DNA pentru spălare de bani într-un dosar referitor la finanţarea campaniei electorale a PSD 2009), Hrebenciuc a ajuns şi mai "celebru" după difuzarea stengoramelor în care se laudă că-l va folosi pe socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu (lider al senatorilor PSD) ca să-l calce pe cap pe directorul Romsilva.