Mircea Geoană eliberat din funcţia de Înalt reprezentat al primului ministru

Palatul Parlamentului, Ediţia III-a Forumului Bucharest 2014. În  imagine, Mircea Geoană,Preşedinte Aspen România
Palatul Parlamentului, Ediţia III-a Forumului Bucharest 2014. În imagine, Mircea Geoană,Preşedinte Aspen România (Epoch Times România)
Premierul Victor Ponta a semnat, vineri, decizia de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de Înalt reprezentant al prim-ministrului pentru promovarea proiectelor economice strategice şi de diplomaţie publică, relatează Mediafax.

Senatorul Mircea Geoană, exclus din PSD, a anunţat, vineri, că a renunţat la respectiva funcţie, precizând că oricum funcţia era în mare măsură una formală, pe care a acceptat-o „din dorinţa de a da un pic de credibilitate” acţiunii Guvernului:

„Nu voi mai fi în Guvern. A fost o chestiune pe care eu am acceptat-o din dorinţa de a da un pic de credibilitate acţiunii Guvernului. (...) (Funcţia n.r.) este în mare măsură formală, puteţi considera că ea a încetat, nici nu a fost o funcţie foarte activă, am folosit-o extrem de selectiv pentru chestiuni importante pentru români", a declarat vineri Geoană, întrebat, la o conferinţă de presă, dacă va mai deţine funcţia de Înalt reprezentant al Guvernului.

Reamintim că Mircea Geoană a fost numit în funcţia de Înalt reprezentant al primului ministru în 12 februarie 2014, de către Victor Ponta. Numirea sa a fost văzută la vremea respectivă drept o răsplată pentru fervoarea cu care Geoană, împreună cu Ilie Sârbu şi Liviu Dragnea, înfiera zvâcnirile de independenţă pe care începea să le arate Crin Antonescu în lunile tensionate ce au prefigurat ruperea USL, în timp ce premierul, păstrând aparenţele în ochii electoratului, vorbea despre armonie în USL.

Totodată, numirea lui Geoană a avut loc în contextul controversatelor eforturi ale lui Victor Ponta de a strânge relaţiile cu guvernul de la Beijing, ştiut fiind că Înaltul reprezentant a fost una dintre persoanele care au contribuit la "deschiderea" relaţiei româno-chineze, pe vremea când era Preşedinte al Senatului României iar legăturile sale cu China i-ar fi putut fi utile premierului.

Criticat de UE şi de SUA pentru fiecare atac la adresa justiţie, pentru modul netransparent în care se cheltuie banul public etc. Ponta s-a declarat dornic şi fericit să strângă relaţiile cu mult mai permisivul şi coruptul guvern Chinez, un bun motiv ca Mircea Geoană să devină Înalt reprezentant şi să contribuie activ la realizarea "Noului Drum al Mătăsii", un concept drag deputatului Geoană, proaspăt exclus din partid.