Antonescu, despre înfrângerea lui Ponta: Alegerile din Diaspora au jucat rolul unui detonator

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Nu din cauza votului din Diaspora a pierdut alegerile Victor Ponta, deşi situaţia de acolo a jucat rolul unui detonator, ci din cauza faptului că există un număr mare de alegători, care votează rar, şi care nu mai înghit tot felul de lucruri care s-au petrecut în demagogia politică, a opinat, în cadrul unui interviu pentru Gândul, fostul lider liberal Crin Antonescu.

"De ce şi cum a procedat domnul Ponta şi cei din jur nu ştiu. Cred că domnul Ponta nu a pierdut alegerile din cauza Diasporei şi a reverberaţiilor în ţară a acestei întâmplări. A fost un catalizator, un detonator. Domnul Ponta a pierdut şi, dincolo de tristeţea pe care o acord destinului fostului meu asociat, e că în România există un milion, două de oameni noi ca alegători, rari ca alegători, care nu mai înghit tot felul de lucruri care s-au petrecut în demagogia politică", a afirmat Antonescu.

"Domnul Teodorescu, profesorul Bogdan Teodorescu, Sultănescu şi domnul Ghiţă şi domnul Gâdea au făcut o campanie pe stil vechi, România trecuse pe stil nou pe calendar. Măgăria cu bileţelele cum taie Iohannis pensiile, eficace în anii 90, până la atacurile cu doză personală, au creat contraefect. Pentru aceasta Victor Ponta ar fi trebuit să demisioneze. Problema din Diaspora nu a fost inventată pentru că nu se apucă cineva să convingă oameni din ţări libere să vină la vot. Această întâmplare îţi e preluată şi amplificată", a continuat liberalul.

În opinia lui Antonescu, prezidenţiabilul PSD putea fi salvat dacă avea o mentalitate de om tânăr, dacă avea într-adevăr în sânge respectul pentru dreptul omului de a vota, dacă avea cultul dreptului la vot, evitând astfel declanşarea acestui scandal de campanie.

"Pur si simplu văzând că nişte compatrioţi nu pot vota, te pui în situaţie, cum ar fi dacă eu Victor Ponta sunt în gară la Paris, mă duc la ambasadă şi nu pot să-i trag una lui Iliescu. Trebuia să se gândească cum să facă pentru ca oamenii aceia să poată vota", a subliniat fostul preşedinte PNL.

Antonescu a amintit că dreptul la vot a fost câştigat de români "cu sânge şi cu nenorocire" şi ar fi trebuit ca Victor Ponta să aibă undeva în fibra sa de om politic această chestie. Însă, cum fibra acestuia nu conţine acest lucru, a venit şi pedeapsa de rigoare.

"Eu am spus prostie, nu în sensul de a jigni pe Ponta, domnul profesor sau vreun predicator din jurul său. (...) Ponta ar trebui să-şi dea demisia pentru că a pierdut alegerile într-un mod neaşteptat şi atât de clar", a concluzionat Crin Antonescu.