Bugetul pe 2015, o butaforie pentru finanţatorii externi

Victor Ponta, prim-ministrul în guvernul României
Victor Ponta, prim-ministrul în guvernul României (Epoch Times România)

Adoptat de Guvernul Ponta III pentru a fi implemnetat de Guvernul Ponta IV, bugetul pe 2015 a fost construit pe date care nu par credibile, dar care se încadrează în cerinţele finanţatorilor externi, relatează România Liberă.

Potrivit Consiliului Fiscal, Guvernul se bazează pe sume mai mari încasate la buget şi pe cheltuieli mai mici decât pot fi acestea în realitate iar rata de absorbţie a fondurilor europene prognozată pe 2015 este nejustificat de optimistă.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal a precizat, pentru „România liberă“, că nivelul absorbţiei fondurilor europene pentru anul viitor este supraestimat. Executivul a dublat scriptic valoarea sumelor ce vor intra în România de la bugetul UE, comparativ cu 2014, pentru a evita dezangajarea banilor europeni. Dacă Guvernul va şi reuşi sau nu să cheltuiască aceşti bani şi cum, este cu totul alt subiect. Potrivit analistului economic Florin Cîţu, cel puţin 33% din PIB-ul României este irosit prin investiţii proaste sau se fură.

Anul 2015 este un an hotărâtor în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor UE, existând riscul să pierdem din banii alocaţi fiindcă depăşim perioada în care aceştia pot fi utilizaţi.

Încasările, supraestimate, cheltuielile subevaluate

Consiliul Fiscal mai arată că încasările la buget (impozit pe venit, contribuţii sociale, impozite şi taxe pe proprietate şi impozit pe profit) pe care mizează Guvernul nu sunt realiste. “Se bazează pe o creştere de 9% în buget. E greu de crezut aşa ceva.”, susţine Ionuţ Dumitru.

Şi dacă încasările sunt supraestimate, în schimb o serie de categorii – “cheltuieli de personal”, “cheltuieli cu bunuri şi servicii”, “asistenţă socială” - par a fi subevaluate având în vedere măsurile adoptate, precum şi execuţia bugetară aferentă anului 2014, susţine Consiliul Fiscal.

Bugetul pe 2015 a fost construit pe o creştere economică de 2,5%, un PIB estimat la 709,68 miliarde de lei şi o inflaţie anuală de 2,2%

Consiliul Fiscal mai menţionează că proiectul de buget pentru anul 2015 are în vedere atingerea obiectivului pe termen mediu în 2015, în linie cu angajamentele reconfirmate de către Guvern prin Programul de Convergenţă 2014-2017 elaborat în luna aprilie a anului curent. Efortul de ajustare structurală aferent anului 2015 este de circa 0,6 puncte procentuale din PIB, semnificativ superior celui de 0,1 puncte procentuale din PIB întreprins în anul 2014.