SUA au trimis în secret Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune

Sistemul american de rachete sol-sol MGM-140 ATACMS
Sistemul american de rachete sol-sol MGM-140 ATACMS (Wikipedia.org)
Redacţia
25.04.2024

SUA au livrat la începutul acestei luni rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina, pe care administraţia Biden refuzase anterior să le trimită în urma unei directive a preşedintelui Joe Biden, a anunţat miercuri Pentagonul.

Biden a aprobat în secret, în februarie, transferul rachetelor ATACMS cu rază lungă de acţiune pentru a fi folosite în interiorul teritoriului ucrainean. Rachetele ATACMS au fost apoi incluse discret în pachetul de ajutor de 300 de milioane de dolari anunţat la 12 martie şi în cele din urmă livrate Ucrainei la începutul acestei luni, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Garron Garn.

"Nu a fost anunţat faptul că furnizăm Ucrainei această nouă capabilitate la momentul respectiv, pentru a menţine securitatea operaţională a Ucrainei la cererea acesteia", a declarat Garn, amânând întrebările privind utilizarea lor de armata ucraineană.

Administraţia Biden s-a împotrivit trimiterii rachetelor cu rază lungă de acţiune, în parte din cauza preocupărilor legate de gradul de pregătire. Pentru a produce aceste rachete puternice este nevoie de timp şi de componente complexe. Lockheed Martin, care produce rachetele ATACMS, se află în plină producţie şi produce aproximativ 500 de rachete pe an, a declarat în septembrie un purtător de cuvânt al companiei.

SUA a lucrat în culise pentru a aborda preocupările legate de gradul de pregătire, care au inclus cumpărarea mai multor rachete ATACMS şi completarea stocurilor militare americane.

"Ca urmare, am putut să mergem mai departe cu această furnizare de ATACMS, menţinând în acelaşi timp disponibilitatea actuală a forţelor noastre armate", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, maiorul Charlie Dietz.

De asemenea, Biden a dat indicaţii echipei sale să ia această măsură ca urmare a achiziţionării şi utilizării de către Rusia a rachetelor balistice nord-coreene împotriva Ucrainei, precum şi a atacurilor Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina, a declarat un oficial american.

"Am avertizat Rusia împotriva achiziţionării de rachete balistice nord-coreene şi împotriva reînnoirii atacurilor sale împotriva infrastructurii civile din Ucraina. Odată rezolvate preocupările noastre legate de gradul de pregătire, am fost capabili să dăm curs avertismentului nostru şi să furnizăm această capacitate cu rază lungă de acţiune Ucrainei", a declarat Dietz.

Se aşteaptă ca mai multe rachete să fie incluse în noul pachet de asistenţă militară pe care Pentagonul l-a anunţat miercuri, după ce Biden a semnat un pachet care prevede un ajutor de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, după luni de întârzieri în Congres.

În toamna anului trecut, SUA au trimis pentru prima dată Ucrainei varianta cu rază medie de acţiune a sistemului de rachete ATACMS, care poate ajunge la aproximativ 160 de kilometri, în timp ce versiunea cu rază mai mare de acţiune poate ajunge până la 190 de kilometri.

Oficialii ucraineni au cerut SUA, în privat şi în public, rachetele cu rază lungă de acţiune pentru a ţinti mai adânc în spatele liniilor ruseşti. Oficialii americani s-au opus anterior, invocând probleme de aprovizionare şi preocupări legate de provocarea suplimentară a Moscovei în cazul în care acestea sunt desfăşurate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor