SUA avertizată: Rusia va răspunde dacă forţele guvernului sirian vor fi atacate

Rusia a avertizat SUA că va răspunde imediat dacă forţele guvernului sirian vor fi atacate din poziţiile ocupate de o miliţie kurdă susţinută de americani în estul Siriei.
Soldaţi ruşi în Siria.
Soldaţi ruşi în Siria. (Vasily Maximov/AFP/Getty Images)

Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a făcut comentariile într-o declaraţie publicată joi, la cinci zile după ce coaliţia condusă de SUA a declarat că avioanele de luptă ruseşti au atacat luptători ai Forţelor Democratice Siriene (FDS) în provincia estică Deir al-Zour, rănind câteva persoane. Moscova a negat acuzaţiile lansate de SUA.

Remarcile au fost făcute pe fondul temerilor unei confruntări la sol între forţele guvernamentale siriene susţinute de Rusia şi forţele rebele sprijinite de SUA care luptă împotriva jihadiştilor din Statului Islamic şi au ocupat mari teritorii în Siria în 2014.

Konaşenkov a declarat că forţele FDS – o alianţă de luptători arabi şi kurzi susţinută de Washington – au ocupat, împreună cu forţele americane pentru operaţiuni speciale, poziţii pe malul estic al râului Eufrat, şi că soldaţii sirieni care operează alături de forţele speciale ruseşti în apropierea oraşului Deir al-Zour au fost “atacaţi de două ori cu mortiere şi rachete” din poziţiile ocupate de FDS.

Un reprezentant al comandamentului militar american din Qatar a fost informat că “încercările de a lansa atacuri din districtele în care sunt localizaţi luptătorii FDS vor fi respinse”, a precizat Konaşenkov, adăugând: “Poziţiile de tragere din aceste zone vor fi imediat suprimate cu toate armele care sunt la dispoziţie”.

SUA şi Rusia susţin ofensive militare separate în războiul sirian, ambele vizând grupul jihadist Statul Islamic şi înaintând în estul Siriei, în apropierea Irakului.

Forţele guvernamentale siriene, susţinute atât de Rusia, cât şi de miliţii aliate Iranului, au câştigat controlul asupra majorităţii oraşului Deir al-Zour.

FDS, cu acoperirea aeriană a coaliţiei conduse de SUA, a precizat miercuri că, de fapt, campania de capturare a fortăreţei jihadiste Raqqa, situată la nord de oraşul Deir al-Zour, se află în ultimele faze şi că luptătorii săi au ocupat 80% din oraşul Raqqa.

Totuşi, Konaşenkov, fără a furniza dovezi, a susţinut că informaţiile obţinute de ruşi arată că operaţiunea coaliţiei în Raqqa a încetat şi că luptătorii FDS au fost transportaţi de acolo în Deir al-Zour.