Rusia, Iranul şi Turcia stabilesc o “zonă sigură” în provincia siriană Idlib

Rusia, Iranul şi Turcia, care împreună acţionează ca state garante în discuţiile privind pacea din Siria, au convenit în ceea ce priveşte detaliile unei “zone sigure” în provincia siriană vestică Idlib în timpul unor discuţii în capitala kazahă Astana.
Scena unei lovituri aeriene asupra unei staţii de autobuz în oraşul Idlib, capitala provinciei siriene cu acelaşi nume.
Scena unei lovituri aeriene asupra unei staţii de autobuz în oraşul Idlib, capitala provinciei siriene cu acelaşi nume. (Getty Images)

Într-o declaraţie comună, publicată după două zile de discuţii în Kazahstan, cele trei ţări au precizat vineri că au căzut de acord “să aloce” forţe pentru a patrula cea de-a patra zonă sigură, care acoperă provincia Idlib şi anumite părţi din regiunile învecinate Latakia, Hama şi Alep.

“Observatori din aceste trei ţări vor fi trimişi la puncte de control şi observare aflate la graniţa zonei sigure”, a precizat Ministerul turc de Externe.

“Principala misiune a acestor observatori a fost definită ca fiind prevenirea luptelor dintre forţele guvernamentale şi ale opoziţiei, precum şi a încălcării armistiţiului”, a adăugat ministerul turc.

Ministerul turc a mai declarat că, sub nicio formă, “zonele sigure” (sau de detensionare a conflictului) nu trebuie să “submineze suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Republicii Arabe Siriene”.

Negociatorul rus Alexander Lavrentiev a declarat că Turcia, Rusia şi Iranul vor trimite fiecare aproximativ 500 de observatori în provincia Idlib, iar observatorii ruşi vor fi membri ai poliţiei militare.

Totuşi, Lavrentiev a adăugat că detaliile privind modul de aplicare al acestei a patra zone sigure nu au fost încă stabilite.

La o conferinţă de presă după anunţ, Bashar al-Jaafari, care a condus delegaţia guvernamentală siriană la discuţiile din Astana, a subliniat suportul Damascului pentru orice iniţiative care vor pune capăt vărsării de sânge sirian şi vor reduce suferinţa poporului sirian.

Adjunctului ministrului iranian de Externe pe probleme arabe şi africane, Hossein Jaberi Ansari, a declarat într-un interviu acordat în Astana postului de televiziune libanez al-Manar că noile zone de detensionare a conflictului în Siria reprezintă un “cordon sigur” cu puncte de control.

Ministrul kazah de Externe, Kairat Abdrahmanov, a afirmat că cea de-a şaptea rundă a discuţiilor în Astana va fi planificată la sfârşitul lunii octombrie.

Provincia Idlib se învecinează cu Turcia şi este în mare parte sub controlul militanţilor din Frontul al-Nusra.

Până acum, au fost create trei zone de dezescaladare: în sud, de-a lungul graniţei cu Iordania; în Ghouta de Est şi la nord de Homs.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe