SUA avertizează Iranul să nu lanseze vehicule spaţiale “provocatoare”

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Jahi Chikwendiu/The Washington Post Getty Images)

SUA a avertizat Iranul să nu dea curs planurilor “provocatoare” de lansare a trei vehicule spaţiale, afirmând că acestea sunt “practic identice” cu rachetele balistice capabile nuclear şi că ar încălca o rezoluţie ONU, potrivit RFE/RL.

“SUA nu va sta pur şi simplu să privească cum politicile distructive ale regimului iranian pun în pericol stabilitatea şi securitatea internaţionale”, a afirmat secretarul de stat american Mike Pompeo într-o declaraţie publicată joi.

“Sfătuim regimul să reconsidere aceste lansări provocatoare şi să pună capăt tuturor activităţilor legate de rachete balistice pentru a evita o izolare economică şi diplomatică mai mare”, a precizat Pompeo fără să specifice măsurile pe care le-ar putea lua SUA în cazul în care Teheranul va efectua lansările.

Pompeo a declarat că lansarea celor trei vehicule spaţiale (SLV - Space Launch Vehicle) va reprezenta încălcarea Rezoluţiei 2231 adoptată de Consiliul de Securitate al ONU.

Rezoluţia a cerut Teheranului “să nu se implice în nicio activitate legată de rachete balistice proiectate să poată livra arme nucleare”.

Rezoluţia 2231 are legătură cu acordul nuclear semnat în 2015 de Iran şi şase puteri mondiale – SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania. Acordul a dus la relaxarea sancţiunilor financiare internaţionale aplicate Teheranului în schimbul restricţionării activităţilor sale nucleare.

Dar în mai 2018, preşedintele american Donald Trump a scos SUA din acordul negociat de predecesorul său Barack Obama şi a început să reimpună sancţiuni, decizie care a lovit puternic economia Iranului şi moneda naţională.

Trump a afirmat că Iranul încalcă spiritul acordului nuclear dezvoltând în continuare arme nucleare şi susţinând activităţile teroriste în regiune – acuzaţii negate de Teheran.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a negat joi noile acuzaţii ale secretarului de stat american, precizând că lansările spaţiale şi testele de rachete similare sunt vitale pentru apărare şi nu au natură nucleară.

Zarif a adăugat că însăşi SUA a încălcat acordul nuclear şi că nu se află “în poziţia de a da lecţii”.

În noiembrie 2018, generalul de brigadă Ghasem Taghizadeh, adjunct al ministrului iranian al Apărării, a declarat că Teheranul va lansa trei sateliţi în spaţiu “în lunile următoare”.

“Aceşti sateliţi au fost construiţi cu tehnologie internă şi vor fi poziţionaţi la diferite altitudini”, a mai afirmat generalul.

Agenţiile de ştiri din Iran au raportat că sateliţii vor fi folosiţi în telecomunicaţii şi au sugerat că lansarea lor este iminentă.

Oficialii americani au condamnat în mod constant testele şi lansările de rachete iraniene.

În 1 decembrie, Pompeo a criticat testarea de către Iran a unei rachete balistice cu rază medie “capabilă să transporte mai multe focoase”.

Câteva detalii au fost făcute publice de către Teheran şi Washington, însă un purtător de cuvânt iranian a reiterat că “programul de rachete al Iranului are natură defensivă”.

În 27 iulie 2018, Iranul a lansat cea mai avansată rachetă de până acum, Simorgh, care este capabilă să transporte un satelit în spaţiu. Lansarea a nemulţumit SUA şi aliaţii săi.

Oficialii americani au afirmat că acest tip de tehnologie este proiectat pentru transportarea unei încărcături nucleare, adăugând că Pentagonul a precizat că tehnologia poate fi utilizată la dezvoltarea rachetelor balistice intercontinentale (ICBM).

Într-o scrisoare adresată la acea vreme Consiliului de Securitate, ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley a susţinut că lansarea rachetei Simorgh “reprezintă un pas ameninţător şi provocator al Iranului”.