SUA: China trebuie sa incerce o mai mare influenta asupra Coreei de Nord

Secretarul adjunct de Stat american, James Steinberg.
Secretarul adjunct de Stat american, James Steinberg. (VANO SHLAMOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.12.2010

Un ofiter militar de varf al Statelor Unite a acuzat China de esec in conducerea aliatului sau, Corea de Nord, in urma recentului atac al artileriei Pyongyang-ului langa peninsula coreeana.

Amiralul Mike Mullen, a afirmat miercuri la Seoul ca China are mai multa influenta asupra Coreei de nord decat oricare alt stat, dar Beijingul refuza sa se foloseasca de aceasta putere de influenta. El spune ca “aprobarea tacita a Chinei cu privire la impertinenta Pyongyang-ului” a lasat tarile vecine sa se intrebe care vor fi oare urmatoarele actiuni ale Coreei de Nord.

Domnul Mullen, presedintele Joint Chiefs of Staff, o grupare militara de stat din S.U.A., si-a expus parerile in cadrul unei conferinte de presa impreuna cu ofiterul militar al Coreei de Sud, generalul Han Min-koo.

China a negat criticile Statelor Unite cum ca ar fi aprobat actiunile agresive ale Coreei de Nord, fiind de parere ca asemenea acuzatii sunt iresponsabile.

Tensiunile s-au intetit in regiune incepand cu luna trecuta, atunci cand Coreea de Nord a bombardat o insula sud coreeana, iar fortele militare din Seoul au raspuns armat. Patru sud coreeni si-au pierdut viata in urma incidentului.

Saptamana viitoare, o delegatie de inalt oficiali va calatori spre China pentru a presa Beijingul sa faca mai mult in a descuraja agresivitatea Coreei de Nord.

James Steinberg, oficialul numarul doi in Departamentul de Stat, va conduce delegatia. Marti, Steinberg a afirmat ca atacul peninsulei coreene provin din faptul ca nu exista mijloace efective de a restrictiona Coreea de Nord. El declara ca China poate juca un rol decisiv in a face clar Pyongyang-ului ca exista consecinte in urma actiunilor sale.

Unele informatii din acest articol au fost suplinite de AP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor