SUA deschide o anchetă de securitate naţională asupra aplicaţiei TikTok.

(Captură Foto)

O serie de aplicaţii de social media made în China iau SUA prin surprindere şi creează îngrijorări privind influenţa tot mai mare a regimului comunist chinez în rândul americanilor, cât şi temeri privind securitatea datelor.

Proprietarul serviciului de sharing de clipuri video TikTok este ţinta unei anchete legate de securitatea naţională a SUA din cauza recentei achiziţii a aplicaţiei Musical.ly

Deşi achiziţia în valoare de 1 miliard USD a fost finalizată în urmă cu doi ani, parlamentarii americani au iniţiat în ultimele săptămâni o anchetă în probleme de securitate naţională, care ţinteşte aplicaţia TikTok, compania chineză fiind bănuită că ar putea cenzura conţinutul sensibil din punct de vedere politic. Neclarităţi au apărut şi în ceea ce priveşte modul de stocare a datelor personale ale americanilor.

TikTok a devenit mai populară în rândul adolescenţilor din SUA, într-o perioadă de tensiuni din ce în ce mai mari între Washington şi Beijing, în urma furturilor de tehnologie şi practicilor concurenţiale neloiale..

Aproximativ 60% din cei 26,5 milioane de utilizatori activi lunari ai TikTok din Statele Unite au vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, a declarat compania anul acesta.

Comitetul pentru Investiţii Străine din Statele Unite (CFIUS), agenţia care examinează ofertele investitorilor străini în vederea examinării eventualelor riscuri de securitate naţională, a început să examineze acordul cu Musical.ly, conform unor surse citate de Reuters.

TikTok nu a solicitat o opinie a CFIUS atunci când a achiziţionat Musical.ly, au adăugat sursele, ceea ce oferă o şansă agenţiei să deschidă o investigaţie acum.

Săptămâna trecută, liderul minorităţilor din Senatul Statelor Unite, Chuck Schumer şi senatorul Tom Cotton, au solicitat o anchetă în chestiuni de securitate naţională trimiţând o scrisoare lui Joseph Macguire, directorul serviciilor de informaţii naţionale.

Cei doi sunt îngrijoraţi de colectarea de date ale utilizatorilor de pe platforma video a companiei şi de presupusa cenzurare a conţinutului oferit utilizatorilor americani. De asemenea, ei au sugerat că TikTok ar putea fi vizat de campanii de influenţă străină, care ar putea influenţa inclusiv alegerile SUA.

TikTok permite utilizatorilor să creeze şi să posteze videoclipuri scurte.

Compania a declarat că datele utilizatorilor din SUA sunt stocate în Statele Unite, dar senatorii au remarcat că ByteDance, compania care deţine TikTok, este reglementată de legile chineze şi are sediul în Beijing.

Luna trecută, fondatorul Musical.ly, Alex Zhu, care conduce acum echipa TikTok, a început să raporteze direct CEO-ului ByteDance, Zhang Yiming, conform uneia dintre surse.

În octombrie, senatorul american Marco Rubio a cerut CFIUS să revizuiască achiziţia companiei Musical.ly de către ByteDance. El a ridicat întrebări despre motivul pentru care TikTok „a publicat doar câteva videoclipuri cu protestele din Hong Kong, în ciuda faptului că acestea au dominat titlurile internaţionale luni de zile”.

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, competiţia TikTok, în special pentru utilizatorii mai tineri, a criticat şi aplicaţia pentru cenzură.

Statele Unite au examinat din ce în ce mai mult dezvoltatorii de aplicaţii în legătură cu modul de gestionare a datelor personale pe care le colectează, mai ales dacă o parte din acestea implică personal militar sau informaţii din SUA.

Compania chineză de jocuri Beijing Kunlun Tech Co Ltd a declarat, în mai, că va încerca să-şi vândă aplicaţia populară de dating numită Grindr, după ce CFIUS a chestionat-o cu întrebări legate de securitatea naţională.

Anul trecut, CFIUS a forţat cel mai mare asigurator chinez, Ant Financial să restrângă planurile de a cumpăra MoneyGram Internaţional Inc din cauza temerilor privind siguranţa datelor care cetăţeniilor SUA.

ByteDance este una dintre cele mai rapide startup-uri din China. Deţine principalul agregator de ştiri din China, Jinri Toutiao - asupra căruia regimul comunist menţine un control absolut - precum şi TikTok, care a atras celebrităţi precum Ariana Grande şi Katy Perry.

ByteDance are ca sponsori gigantul tehnologic japonez softbank (care are participaţie chineză şi este strâns legat de investiţii chineze), firma Sequoia Capital şi mari firme cu capital privat, precum KKR, General Atlantic şi Hillhouse Capital Group.

La nivel global, aplicaţiile ByteDance au 1,5 miliarde de utilizatori activi lunari şi 700 de milioane de utilizatori activi zilnici, a declarat în Iulie.

Start-up-ul chinez ByteDance în vârstă de şapte ani a înregistrat un venit mai mare decât era de aşteptat pentru prima jumătate a anului 2019 - peste 7 miliarde USD - şi a fost evaluat la 78 de miliarde USD la sfârşitul anului trecut, conform unor surse Reuters.