SUA: Garda Naţională chemată în Milwaukee pentru a asigura ordinea

Guvernatorul statului american Wisconsin, Scott Walker, a chemat Garda Naţională pentru a asista la stoparea protestelor din Milwaukee. Poliţia a ucis un suspect înarmat într-un cartier unde locuiesc predominant afro-americani, lucru care a dus la declanşarea protestelor.
Forţele de ordine desfăşurate pe străzile oraşului Milwaukee în timpul unor proteste stradale, 14 august 2016.
Forţele de ordine desfăşurate pe străzile oraşului Milwaukee în timpul unor proteste stradale, 14 august 2016. (Captură Foto)

Guvernatorul Scott Walker a declarat duminică faptul că a decis să ia măsuri pentru implicarea Gărzii Naţionale în calmarea protestelor după ce a primit o cerere de la şeriful districtului Milwaukee, David Clarke, şi după ce s-a consultat cu primarul Tom Barrett şi generalul adjutant Donald Dünbar din Garda Naţională. Anunţul său a specificat că Garda Naţională se va afla acolo pentru a ajuta forţele locale în cazul în care este nevoie.

Cel puţin patru firme au fost incendiate şi un poliţist a fost rănit în timpul violenţelor izbucnite la câteva ore după împuşcarea suspectului de către un ofiţer de poliţie în 13 august. Mai multe autovehicule au fost incendiate şi cel puţin trei manifestanţi au fost arestaţi. Protestele au avut loc în cartierul sărac Sherman Park în partea nordică predominant afro-americană a oraşului.

Poliţia a declarat că bărbatul implicat în incident era înarmat şi că a fost împuşcat mortal în timp ce încerca să fugă după ce fusese oprit de poliţişti. Departamentul de Poliţie din Milwaukee a declarat că tânărul avea doar 23 de ani, avea un cazier bogat şi era înarmat cu un pistol încărcat furat în momentul în care a fost oprit de ofiţeri pentru “activitate suspicioasă” nespecificată.

Un al doilea suspect care a fugit de la faţa locului a fost prins imediat şi dus în custodia autorităţilor.

Ofiţerul care l-a împuşcat mortal pe primul suspect a fost trecut pe o funcţie administrativă în aşteptarea unei investigaţii desfăşurate de Biroului Procuraturii Districtuale din Milwaukee. Departamentul local de poliţie a susţinut că ofiţerul avea asupra sa o cameră de filmat care va ajuta în timpul investigaţiei.

Rasa victimei şi a ofiţerului implicat în incident nu au fost făcute publice. Aparent, ofiţerul de poliţie a lucrat pentru departamentul din Milwaukee timp de şase ani.

Probleme repetate în Milwaukee

Violenţa poliţienească împotriva afro-americanilor a declanşat o serie de proteste în multe oraşe americane în ultimii doi ani, furia şi nemulţumirea faţă de aceste incidente dând naştere mişcării Black Lives Matter. În ultima perioadă, din Baltimore, Maryland până în Baton Rouge, Louisiana, un număr tot mai mare de afro-americani au murit în împrejurări în care erau implicaţi ofiţeri de poliţie locali.

Milwaukee a mai fost scena unor proteste în trecut, după ce un ofiţer de poliţie l-a împuşcat mortal în 2014 pe Dontre Hamilton, un bărbat de culoare cu probleme mintale. Apelurile pentru revizuirea practicilor poliţieneşti sunt tot mai numeroase în oraşul american.

Garda Naţională a fost implicată ultimă dată într-o manieră similară în oraşul Ferguson, Missouri, în august 2014, după câteva nopţi de revolte declanşate de uciderea de către poliţia locală a unui bărbat de culoare.