SUA: Hackerii chinezi vor să fure tehnologia dronelor americane

Drona americana.
Drona americana. (Ethan Miller / Getty Images)

Timp de doi ani, un grup de hackeri aparţinând armatei chineze au vizat cel puţin 20 de companii din sectorul de apărare american, cu intenţia de a-şi însuşi o tehnologie care permite Statelor Unite ale Americii să fie lider mondial în domeniul dronelor, relatează sâmbătă New York Times, citând o companie de securitate americană care a monitorizat atacurile.

"Cred că este cel mai mare atac pe care l-am văzut până acum concentrat pe tehnologia dronelor şi pare să corespundă obiectivului guvernului chinez de a-şi consolida capacităţile tehnologice ale dronelor”, a declarat un oficial al companiei, Darien Kindlund.

Forţele armate chineze nu au specificat niciodată mărimea flotei lor de drone. Potrivit unui raport al Ministerului Apărării din Taiwan, la jumătatea anului 2011 forţele aeriene chineze aveau doar circa 280 de avioane fără pilot. În prezent, conform analiştilor, Beijingul deţine mii de drone şi se află, prin urmare, pe locul doi mondial în acest domeniu, fiind devansat doar de Statele Unite, care are aproximativ 7.000 de drone.

În luna martie, China a anunţat că va majora în acest an bugetul destinat apărării cu aproape 11%, până la 114 miliarde de dolari. Iar oficialii americani din domeniul apărării susţin că de fapt cheltuieli militare nedeclarate ale Chinei ar putea ajunge la 200 miliarde de dolari.

Un alt motiv de îngrijorare pentru SUA este concentrarea Beijingului pe programe spaţiale şi existenţa unui număr tot mai mare de atacuri în spaţiul cibernetic. Washingtonul a acuzat în mod repetat atacuri cibernetice lansate din China care vizau site-urile unor organizaţii guvernamentale americane şi întreprinderi.

Un raport al Departamentului american al Apărării publicat în luna mai susţine că atacurile cibernetice executate împotriva SUA "pot fi atribuite direct" guvernului Chinei, potrivit unui raport VOA. Conform raportului, China încearcă să pătrundă în reţelele informatice din sistemul de apărare al SUA, pentru a intra în posesia unor noi tehnologii militare. China s-a apărat mereu susţinând că şi ei sunt de fapt victime ale unor astfel de atacuri.

Un raport al Pentagonului susţine că totul face parte dintr-o strategie pe termen lung concepută să extindă influenţa Chinei dincolo de propriile graniţe.

Unii congresmeni americani estimează că societăţile americane au pierdut peste 300 de miliarde de dolari anul trecut din cauza furturilor de secrete comerciale, mare parte dintre acestea datorate hackingului întreprins de spionii cibernetici chinezi.