SUA impune tarife la importurile de oţel şi aluminiu din UE, Canada şi Mexic

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Printr-o decizie prezidenţială, Statele Unite au pus capăt, joi, exceptărilor de la aplicarea taxelor la oţelul şi aluminiul importate din Uniunea Europeană, Canada şi Mexic.

Taxele de 25% la oţel şi de 10% la aluminiu, care au fost temporar amânate, vor fi impuse acum ţărilor UE, Canadei şi Mexicului.

Rezultatele investigaţiilor privind efectul importurilor de oţel şi aluminiu asupra securităţii naţionale a Statelor Unite au fost publicate în luna ianuarie. Într-o proclamaţie semnată în luna martie, preşedintele Donald Trump a fost în consens cu constatările secretarului comerţului Wilbur Ross, incluse în rapoartele publicate în luna ianuarie. Ross a susţinut că oţelul care ajunge în SUA este importat în asemenea cantităţi şi în astfel de circumstanţe încât “ameninţă să submineze securitatea naţională a Statelor Unite”.

Ca urmare a concluziilor, Trump a impus un tarif de 25% la importurile de oţel. Preşedintele a adăugat că statele vizate pot negocia cu SUA “modalităţi alternative de abordare a pericolului de subminare a securităţii naţionale provocate de importurile” din acele ţări. O poziţie similară a fost adoptată în ceea ce priveşte importurile de aluminiu.

Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Mexic, Coreea de Sud şi Uniunea Europeană au profitat de ofertă. SUA a acceptat o amânare a implementării tarifelor datorită “importantei relaţii de securitate” cu fiecare dintre aceste ţări şi a discuţiilor desfăşurate pe această temă.

Canada şi Mexicul au beneficiat de amânare pe motivul negocierilor continue privind acordul NAFTA. Negocierile au continuat, însă reprezentantul SUA pentru comerţ, Robert Lighthizer, a afirmat uneori că discuţiile nu au progresat atât de repede precum a sperat.

SUA a încheiat acorduri “alternative satisfăcătoare” cu Argentina, Australia şi Brazilia şi a prelungit perioada de scutire până când vor fi finalizate acele detalii. Acordurile au fost evidenţiate în proclamaţia de joi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe