SUA l-a acuzat pe presupusul negociator in atacul mortal al piratilor somalezi

Epoch Times România
14.04.2011

Oficialii americani afirma ca un somalez acuzat de a fi un negociator principal intr-un atac mortal al piratilor asupra unui iaht american la inceputul acestui an, a fost arestat in Somalia si adus in Statele Unite pentru a fi judecat.

Departamentul de Justitie al SUA a declarat miercuri ca Mohammad Saaili Shibin a fost pus sub acuzare pe fondul acuzatiilor de piraterie de catre un juriu federal pe 8 martie si adus in Statele Unite, o luna mai tarziu.

Oficialul Departamentului de Justitie, Peter Carr, a afirmat ca Shibin este primul pirat suspectat retinut de Statele Unite in Somalia. El a declarat ca arestarea a avut loc ca urmare a unui "efort comun condus de FBI si efectuat in coordonare cu autoritatile somaleze."

Procurorul american Neil MacBride a numit arestarea o "etapa importanta" in lupta SUA impotriva piratilor somalezi. El si-a exprimat speranta ca rechizitoriul va "trimite un mesaj puternic pentru toti piratii cum ca nu sunt imposibil de gasit de FBI," fie ca stau la bordul navelor, fie ca stau la tarm in Somalia.

Departamentul de Justitie sustine ca Shibin a fost responsabil pentru negocierea rascumpararii in numele piratilor care au preluat cele patru iahturi si ocupantii americani, in luna februarie in Marea Arabiei, la sud de Oman. Armata SUA declara ca piratii au impuscat si ucis doua cupluri americane pe 22 februarie, in timp ce Marina incerca sa negocieze eliberarea lor.

Fortele speciale americane au omorat doi dintre pirati si au capturat altii.

Deturnarea iahtului a marcat prima data cand americani au fost ucisi intr-un val de atacuri si deturnari ale piratilor somalezi, care au afectat regiunea in ultimii ani.

Cazul lui Shibin a fost sigilat pana miercuri, cand el si-a facut aparitia la tribunal, in orasul american de la mijlocul Atlanticului, Norfolk, Virginia.

Inculparea sustine ca Shibin a cautat identitatile celor patru ostatici pe Internet pentru a determina cat de multa rascumparare sa solicite si a identificat membrii familiei care trebuie contactati pentru rascumparare.

Un mare juriu federal al SUA a pus sub acuzare alti 13 somalezi si un yemenit in legatura cu cazul de luna trecuta, dupa ce autoritatile americane i-au adus la Norfolk. Suspectii sunt acuzati de piraterie, rapire si utilizarea ilegala a armelor de foc. O condamnare americana de piraterie poarta o sanctiune obligatorie de inchisoare pe viata.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor