SUA nu va recunoaşte zona de excludere din Marea Chinei de Sud

Într-un nou episod care demonstrează tensiunile dintre Washington şi Beijing cu privire la Marea Chinei de Sud, adjunctul secretarului american al apărării a declarat că SUA nu va recunoaşte nicio zonă de excludere ce ar putea fi aplicată de China în regiune.
Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015.
Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015. (US Navy)

SUA a declarat Chinei că nu va recunoaşte o zonă de excludere în Marea Chinei de Sud, adăugând că o astfel de mişcare ar avea efect destabilizator în regiune, a declarat miercuri adjunctul secretarului american al Apărării, Robert Work.

Oficialii americani şi-au exprimat temerile cu privire la faptul că o decizie a unui tribunal, aşteptată săptămânile următoare într-un caz intentat de Filipine împotriva revendicărilor teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, ar putea forţa regimul comunist chinez să declare în regiune o zonă de identificare pentru apărare aeriană, sau ADIZ, aşa cum a făcut-o în Marea Chinei de Est în 2013.

Work a declarat la un eveniment găzduit de Washington Post că SUA nu va recunoaşte o astfel de zonă de excludere în Marea Chinei de Sud, aşa cum nu o recunoaşte pe cea creată de Beijing în Marea Chinei de Est.

Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, care este un canal navigabil strategic folosit pentru transportul de mărfuri, care se ridică la o valoare totală de 5 trilioane de dolari anual, inclusiv 1,2 trilioane de dolari obţinuţi de SUA din comerţ.

“Nu credem că ei au o bază [pentru crearea zonei ADIZ], conform legii internaţionale, şi am repetat de multe ori faptul că vom zbura, naviga şi opera oriunde ne va permite legea internaţională”, a precizat Work.

Work a făcut aceste remarci în condiţiile în care preşedintele chinez Xi Jinping va vizita Washingtonul pentru a participa la un summit al securităţii nucleare ce va începe în această săptămână.