SUA oferă recompensă pentru prinderea unui spion chinez

Rachete balistice în Iran
Rachete balistice în Iran (Atta Kenare/AFP/Getty Images)

Statele Unite ale Americii aduc acuzaţii serioase lui Li Fangwei, un fugar care este furnizorul principal al programului de rachete balistice al Iranului.

Departamentul de Stat a anunţat marţi, 29 aprilie, că oferă 5 milioane de dolari recompensă celor care aduc informaţii pentru arestarea lui Li. Departamentul de Justiţie american a anunţat că Li mai este acuzat şi de conspirare pentru spălare de bani, fraudă bancară şi fraudă de transfer de capital.

Se pare că Li nu doreşte să fie judecat pentru acuzaţiile aduse. Acesta se află în China, care nu a semnat un tratat de extrădare cu SUA, iar autorităţile chineze nu dau vreun semn că ar plănui să-l aresteze.

Conform lui William Triplett, analistul pe probleme chineze şi autorul mai multor cărţi în domeniu, printre care "Cedând în faţa Beijingului", lui Li i-ar fi foarte greu să opereze în China fără să aibă legături cu autorităţile chineze.

“Cred că este foarte improbabil ca o astfel de persoană să poată opera fără a avea nişte conexiuni cu Beijing-ul”, a afirmat el într-un interviu telefonic.

Regimul chinez a fost înştiinţat mai demult de activităţile lui Li.

Un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului american din 2012 arată că SUA “şi-a transmis îngrijorarea Chinei” pentru cel puţin una dintre vânzările în care a fost implicat Li. Raportul nu menţionează niciun răspuns din partea Chinei. Raportul detaliază implicarea lui Li în vânzarea de materiale către Iran, materiale care pot fi folosite pentru producerea rachetelor balistice.

Numele Li Fangwei, împreună cu un alt nume folosit de acesta: Karl Lee, apar de mai multe ori în raportul sancţiunilor pentru proliferare de armament. Astfel, pe data de 7 mai 2009, acesta a fost sancţionat pentru proliferare de rachete, iar la 14 iulie 2010 şi 23 mai 2011 a primit sancţiuni pentru proliferare de armament.

Conform spuselor lui Triplett, e foarte posibil ca Li să fie agent chinez deoarece altfel “nu ai cum să operezi în acea atmosferă”. “Tipul ăsta e acolo şi e important” a mai afirmat Triplett referindu-se la rapoartele despre spioni chinezi şi un document wikileaks care descrie detaliile vânzărilor de arme Iranului de către China.

Deşi Li a fost sancţionat în repetate rânduri, din comunicatul de presă al Departamentului de Justiţie american reiese că acesta a reuşit să evite sancţiunile folosind o reţea de companii pe care le controla. Potrivit comunicatului, “Li Fangwei controlează o reţea largă de companii industriale cu sediul central situat în estul Chinei”.

Conform spuselor lui Triplett, e foarte posibil ca Li să fie agent chinez deoarece altfel “nu ai cum să operezi în acea atmosferă”. “Tipul ăsta e acolo şi e important” a mai afirmat Triplett referindu-se la rapoartele despre spioni chinezi şi un document wikileaks care descrie detaliile vânzărilor de arme Iranului de către China.

Prin aceste companii se pare că Li a efectuat 165 de tranzacţii ilegale în valoare de aproape 8,5 milioane de dolari americani. Biroul de Procuratură al SUA şi FBI-ul au anunţat confiscarea a aproape 7 milioane de dolari de la companiile lui Li.

Părerea expertului pe China, Triplett este că indiferent dacă autorităţile chineze hotărăsc sau nu să-l extrădeze pe Li, recompensa oferită de SUA transmite un mesaj serios. “Le trimite un mesaj chinezilor”, a afirmat acesta, “practic le spune că nu puteţi scăpa cu toate acestea pentru totdeauna - şi asta ar trebui să-i facă pe unii nervoşi”.

“Avem un fel de glumă, că atunci când se vor face publice dosarele de la Beijing vom fi uimiţi de ce vom vedea” a mai declarat el.

Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei americane a pus 8 dintre companiile lui Li pe lista Persoanelor Desemnate Special şi a Persoanelor Blocate, iar Departamentul de Comerţ a adăugat 9 dintre companiile furnizoare ale lui Li cu sediul în China pe Lista Entităţilor.1

Dacă vă fi arestat şi condamnat, Li riscă să-şi petreacă restul vieţii în închisoare. Şase dintre acuzaţiile ce i se aduc au sentinţe de peste 20 de ani în închisoare, iar pentru acuzaţia de conspirare pentru fraudă bancară şi de transfer ar putea primi 30 de ani.

Notă:

1. Lista entităţilor sancţionate pentru fraudă şi corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe