SUA presează Israelul să revizuiască investiţiile chineze

Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (Getty Images)

De când preşedintele Trump a tras prima salvă a războiului comercial SUA-China în urmă cu doi ani, tensiunile dintre SUA şi China s-au intensificat până la niveluri fără precedent.

În acea perioadă, Departamentul de Stat a lansat o campanie de presiuni asupra aliaţilor Americii, inclusiv Marea Britanie, Germania şi Australia, cerând interzicerea componentelor de reţea realizate de gigantul de telecomunicaţii Huawei în reţelele lor 5G, afirmând că firma chineză, care are legături strânse cu regimul comunist, ar avea modalităţi de penetrare a dispozitivelor, pe care le-ar folosi pentru a spiona cibernetic.

Conform unei legi a securităţii din 2017, companiile sunt obligate să coopereze cu agenţiile de informaţii ale Partidului.

Încă de la apariţia coronavirusului, aceste tensiuni au crescut într-o asemenea măsură încât un analist a prezis că epoca post-COVID-19 va fi caracterizată de un „super război rece” cu China.

Într-un raport publicat miercuri de „Jerusalem Post”, publicaţia aruncă lumină asupra presiunii americane din spatele scenei, exercitată de ambasadorul SUA, David Friedman, şi Departamentul de Stat pentru a determina Israelul şi pe premierul Benjamin Netanyahu să taie legături economice cu China, în special cele legate de industrii „critice” precum tehnologia şi biotehnologia.

Concret, SUA doresc ca Israelul să facă o revizuire „mai cuprinzătoare” a investiţiilor chineze, în special în aceste industrii. Dar nu este vorba doar de noi oferte de care se preocupă SUA; mai degrabă, un oficial anonim a spus unui diplomat israelian că ar dori să vadă că Israelul „merge mai departe” cu „reducerea angajamentelor în ansamblu”.

Întrebat dacă instituirea unei versiuni israeliene a Comitetului pentru Investiţii Străine din Statele Unite (CFIUS este o agenţie ce se ocupă cu examinarea investiţiilor şi preluărilor) va satisface SUA, oficialul a spus: „Aş merge mai departe. Reducerea în general. Eliminarea în totalitate a zonelor critice"

„Un mecanism tip CFIUS este un început bun”, a adăugat el.

Aşa cum a afirmat şi secretarul de stat Mike Pompeo în trecut, oficialul a subliniat că „acest lucru nu este exclusiv pentru Israel. Avem conversaţii similare cu toţi aliaţii şi partenerii noştri”.

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu CFIUS - cunoscută drept Comisia pentru Investiţii Externe din SUA - este o agenţie din cadrul Departamentului de Comerţ care are puterea de a bloca tranzacţiile care implică entităţi străine în cazul în care decide că acestea ar crea riscuri pentru securitatea naţională. Agenţia a ajuns pe primele pagini ale ziarelor anul trecut, când a blocat un acord prin care o companie chineză dorea să cumpere aplicaţia de dating Grindr.

Ştirile privind presiunea SUA nu sunt o surpriză pentru cei care monitorizează relaţia bilaterală, secretarul de stat Mike Pompeo a încurajat deschis partenerii americani - în special membrii alianţei de agenţii de informaţii „Five Eyes” - să cerceteze toate legăturile cu China în vederea găsirii eventualelor riscuri de securitate naţională.

Oficialul administraţiei Trump a declarat că Israelul trebuie să fie pregătit să ia măsuri concrete pentru a-şi reduce legăturile cu China.

"Nu cred că devierea politicoasă a cererilor va mai fi satisfăcătoare", a declarat el. „Aceasta este o prioritate mare pentru SUA”.

În trecut, în cadrul reuniunilor pe această temă, „partea israeliană a recunoscut politicos preocupările noastre fără să se angajeze la o acţiune”, a povestit oficialul american.

Mai multe surse guvernamentale americane au negat că ar avea cunoştinţă de vreo solicitare a israelienilor de despăgubire, din partea SUA, în schimbul reducerii legăturilor comerciale.

Postul de Radio al armatei israeliene a informat marţi că oficialii americani au respins cererea, dar se aşteaptă ca Israelul să fie de partea americană în impasul cu China.

Rezultatul acestei campanii de presiune a fost o palidă încercare a premierului Benjamin Netanyahu de a lăsa senzaţia că va stăvili investiţiile chineze.

SUA au cerut în mod repetat şi public Israelului să-şi îmbunătăţească sistemul de reglementare a investiţiilor străine. Biroul prim-ministrului a înfiinţat un comitet consultativ în această privinţă luna trecută, dar recomandările acestuia nu sunt obligatorii, iar autorităţile de reglementare nu trebuie să aducă investiţiile chineze în faţa grupului. În plus, investiţiile în tehnologie sunt în afara mandatului său restrâns.

China este al treilea partener comercial al Israelului, iar comerţul dintre cele două ţări a crescut cu 402% în ultimul deceniu, ajungând la aproximativ 14 miliarde USD în 2018.

O industrie pe care SUA o consideră la fel de sensibilă este tehnologia, iar prioritatea acesteia este atât de importantă, încât SUA au urmărit cercetările academice comune sino-israeliene în domeniu, a confirmat sursa.

SUA sunt preocupate în special de miliardele de dolari investite de companiile chineze în tehnologii israeliene pe care Israelul le-a clasificat drept comerciale, dar care ar putea fi utilizate de agenţiile de informaţii chineze, cum ar fi inteligenţă artificială, comunicaţiile prin satelit şi securitatea cibernetică. Unele dintre companiile de tehnologie care investesc în Israel, precum Huawei şi ZTE, sunt cunoscute pentru obiceiul de a vinde produse cu vulnerabilităţi de securitate, pe care le exploatează apoi hackerii de stat ai Chinei.

Un alt domeniu critic, după cum l-a numit oficialul, este implicarea companiilor chineze în proiectele majore de infrastructură din Israel în ultimii ani, din cauza capacităţii operatorilor chinezi de a aduna informaţii în timp ce lucrează la proiecte de infrastructură, dar şi din cauza pierderilor masive din punct de vedere economic, social şi de mediu, şi chiar în ceea ce priveşte eventualul număr de victime omeneşti, care ar putea fi cauzate dacă această infrastructură este deteriorată.

Cel mai cunoscut proiect de acest gen este un terminal nou, parţial construit şi care va fi operat de o companie chineză anul viitor, în portul Haifa, unde a şasea flotă a marinei americane andochează cel puţin o dată pe an.

De asemenea, a fost acordată o atenţie sporită Sorek 2, planificată să fie cea mai mare uzină de desalinizare din lume. Hutchison Water Internaţional, o filială a unei companii cu sediul în Hong Kong, este unul dintre cei doi finalişti ai licitaţiei pentru operarea uzinei, iar după presiunea SUA, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ordonat comitetului israelian pentru investiţii străine să reevalueze oferta.

Apoi, mai ales după criza produsă de pandemia virusului Wuhan, este industria biotech.

Un raport al companiei RAND a găsit că peste 1 miliard de USD au investit chinezii în sectoarele de sănătate şi biomedicale din Israel în perioada 2013-2018. CFIUS monitorizează aceste tipuri de investiţii în SUA, iar UE a instruit membrii săi în aprilie să fie mai prudenţi cu privire la investiţiile străine în companii de sănătate publică.