SUA primeşte cererea oficială a Turciei de extrădare a lui Gulen. Dar nu pentru puci

Clericul turc Fethullah Gulen este în mod oficial subiectul unei cereri de extrădare din partea Ankarei. Liderii turci consideră că Gulen, care locuieşte în exil în SUA, a orchestrat tentativa de lovitură de stat din Turcia de luna trecută.


Clericul musulman Fethullah Gulen.
Clericul musulman Fethullah Gulen. (Captură Foto)

Deşi Ankara a cerut extrădarea lui Gulen luna trecută, Departamentul de Stat american susţine că doar acum a acceptat cererea.

Autorităţile americane evaluează documentele trimise de Ankara, dar au insistat că doresc să vadă toate dovezile înainte să dea curs cererii. Turcia şi SUA sunt implicate într-un tratat de extrădare semnat în 1979.

“Putem confirma acum faptul că Turcia a cerut extrădarea lui Gulen, dar nu aş caracteriza cererea ca având legătură cu tentativa de lovitură de stat. De fapt, ei [guvernul turc] nu fac referiri la puciul eşuat din 2016. Nu am alte detalii de oferit în afară de acestea”, a declarat Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Deşi nu a menţionat puciul eşuat în cererea sa, Ankara îl acuză totuşi pe Gulen de orchestrarea acestuia cu ajutorul elementelor presupusei sale organizaţii din interiorul armatei turceşti. Este o acuzaţie pe care el o neagă cu tărie.

Tentativa de lovitură de stat s-a soldat cu 240 de morţi şi peste 2.000 de răniţi.

Vicepreşedintele american Joe Biden, care s-a aflat marţi în Letonia, se va întâlni miercuri cu liderii turci, inclusiv cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

SUA a fost dornică să îşi manifeste suportul pentru Turcia dar este îngrijorată în privinţa campaniei răspândite de suprimare a persoanelor suspectate de implicare în puciul eşuat. Zeci de mii de persoane din cadrul armatei, poliţiei, mass mediei, învăţământului, sistemului judiciar şi din alte domenii de activitate au fost arestaţi, reţinuţi, suspendaţi sau concediaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe