SUA propune legături mai apropiate cu Rusia în Siria

Potrivit unei surse neidentificate de la Casa Albă, preşedintele american ar fi trimis Kremlinului textul unui posibil acord nou de colaborare între cele două armate în Siria.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Preşedintele american Barack Obama a prezentat un posibil nou acord de cooperare militară între Rusia şi SUA în Siria, a raportat joi ziarul Washington Post.

Dacă se va materializa, acordul prevede ca cele două ţări să coopereze mai strâns în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic dacă Rusia este de acord să oprească guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad să mai bombardeze grupurile rebele susţinute de SUA, a declarat ziarului un oficial neidentificat de la Casa Albă.

Textul acordului a fost trimis luni guvernului rus, a mai precizat oficialul.

Rusia a declanşat lovituri aeriene în Siria în septembrie 2015 aparent împotriva grupurilor teroriste care operează în regiune. Occidentul a acuzat însă în repetate rânduri Moscova că, pe lângă poziţiile teroriste, aceasta bombardează şi grupurile moderate ale opoziţiei şi civilii, acuzaţie respinsă de Kremlin.

Cooperarea dintre forţele ruse şi americane în Siria a întâmpinat o serie de provocări, inclusiv neînţelegeri asupra soartei lui Assad – SUA dorind înlăturarea acestuia de la putere, iar Rusia exact contrariul – precum şi în privinţa desemnării diferitelor facţiuni armate ca “teroriste”.