SUA se distanţează de explozia de la Natanz

Centrala nucleară iraniană de la Natanz
Centrala nucleară iraniană de la Natanz (Majid Saeedi/Getty Images)

Administraţia Biden susţine că nu a avut niciun rol, duminică, în explozia ce a avut loc la o uzină nucleară iraniană de îmbogăţire a uraniului. Iranul a dat vina pe Israel şi a promis să se răzbune.

Administraţia americană încearcă să negocieze o reîntoarcere la acordul nuclear din Iran din 2015, miercuri, urmând să înceapă a doua rundă de discuţii indirecte moderată de ţări din blocul UE.

Momentul incidentului petrecut la Natanz, unde un atac cibernetic a tăiat alimentarea cu energie electrică a uzinei, împreună cu mai multe atacuri israeliene recente asupra navelor iraniene, ar putea îngreuna sarcina administraţiei Biden.

"Am văzut rapoarte despre un incident la instalaţia de îmbogăţire Natanz din Iran. Statele Unite nu au avut nicio implicare şi nu avem nimic de adăugat la speculaţii cu privire la cauze", a declarat un înalt oficial al administraţiei Biden.

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a învinuit Israelul pentru explozie, care a dus la deteriorarea centrifugelor folosite pentru îmbogăţirea uraniului. El a spus că incidentul nu va afecta negocierile privitoare la reintrarea Statelor Unite în acordul JCPOA, dar „ne vom răzbuna împotriva sioniştilor”.

Ali Akbar Salehi, şeful organizaţiei iraniene pentru energie atomică, a contestat un raport al New York Times care afirma că explozia a cauzat daune atât de grave încât repararea lor va dura 9 luni. Salehi a afirmat că îmbogăţirea uraniului continuă şi că centrifugele deteriorate vor fi în curând înlocuite.

Presa iraniană a raportat că serviciile de informaţii investighează incidentul şi că a fost făcută deja o arestare.

Între timp, secretarul apărării SUA, Lloyd Austin, s-a întâlnit luni dimineaţă la Ierusalim cu premierul Benjamin Netanyahu.

Vorbind alături de Austin, Netanyahu a subliniat că Iranul este cea mai gravă ameninţare din regiune şi că Israelul nu va permite niciodată Iranului să obţină o armă nucleară.

Austin a subliniat angajamentul SUA faţă de securitatea Israelului, dar nu a menţionat Iranul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe