SUA şi China aplică tarife punitive reciproce pentru importuri în valoare de zeci de miliarde de dolari

Continuă duelul comercial dintre SUA şi China, efectele fiind simţite pe pieţele globale. Analişti avertizează că disputa dintre cele mai mari două economii ale lumii s-ar putea transforma într-un război comercial deplin.
Dolari americani şi yuani chinezi.
Dolari americani şi yuani chinezi. (Captură Foto)

China a anunţat miercuri tarife suplimentare la 106 produse americane importate, măsură care probabil va amplifica temerile globale privind un război comercial între cele mai mari economii ale lumii.

Data începerii aplicării noilor tarife va fi anunţată în curând, deşi Ministerul Comerţului chinez a precizat că taxele vor viza anual produse americane în valoare de până la 50 miliarde de dolari.

Taxa de 25% asupra importurilor americane include produse precum boabe de soia, automobile şi whisky, a afirmat Beijingul.

Preşedintele american Donald Trump a precizat miercuri pe Twitter că SUA nu se află într-un război comercial cu China, adăugând că “acel război a fost pierdut în urmă cu mulţi ani” de conducerea americană precedentă.

“Nu ne aflăm într-un război comercial cu China. Acel război a fost pierdut cu mulţi ani în urma de oameni nesăbuiţi sau incompetenţi care au reprezentat SUA”, a susţinut el, conform CNBC.

Duel comercial

Măsura Beijingului are loc la mai puţin de 24 de ore după ce Trump a anunţat o listă de importuri din China pe care administraţia sa doreşte să le taxeze ca parte a unei campanii de suprimare a ceea ce preşedintele afirma că sunt practici comerciale neloiale.

Administraţia SUA a dat publicităţii o listă cu aproximativ 1.300 produse de import din China, cu o valoare de aproximativ 50 miliarde de dolari, importuri care ar putea fi supuse unui tarif suplimentar de 25%.

Sectoarele acoperite de tarifele propuse de Trump includ produse folosite în robotică, în tehnologia informaţională şi a comunicaţiilor, sau în sectorul aerospaţial, a declarat biroul Reprezentantului SUA pentru Comerţ.

Robert Lighthizer, reprezentantul SUA pentru Comerţ, a afirmat că lista cu noile produse a fost alcătuită folosind un algoritm de calculator conceput să impună pagube maxime exportatorilor chinezi, dar să fie limitate pagubele consumatorilor americani.

Duelul comercial dintre Washington şi Beijing a buimăcit investitorii şi a alimentat temerile de pe piaţă că disputa s-ar putea transforma în curând într-un război comercial deplin.

Întrebat dacă pieţele globale percep acum în mod oficial un război comercial total, strategul Peter Oppenheimer de la Goldman Sachs a afirmat pentru CNBC: “Cred că, în mod evident, are loc cel puţin o bătălie comercială”.

“Cred că piaţa reflectă temerile că situaţia s-ar putea transforma într-un război (comercial) generalizat”, a adăugat el.

Contramăsurile propuse de China au determinat ca indicele american pentru contracte futures să fie afectat înaintea deschiderii burselor în dimineaţa zilei de miercuri. În jurul orei 4:30 a.m. ET, indicele Dow pentru contracte futures a pierdut 407 de puncte, indicând o scădere de 391 de puncte la deschiderea burselor. Indicii Nasdaq şi S&P 500 pentru contracte futures au semnalat de asemenea pierderi grele la deschiderea pieţelor.

Totodată, anunţul făcut miercuri de China a provocat pierderi şi acţiunilor europene, indicele pan-european Stoxx 600 înregistrând o scădere de 0,8% după publicarea ştirilor.

La rândul său, yuanul chinez a suferit cea mai mare pierdere/zi în faţa dolarului din ultimele două săptămâni, după propunerea măsurilor tarifare. Yuanul a scăzut cu 0,4%.

SUA doreşte să combată furtul chinez de proprietatea intelectuală

Biroul Reprezentantului SUA pentru Comerţ a susţinut că cele mai recente tarife aplicate împotriva Beijingului sunt un răspuns la practicile Chinei în domeniul proprietăţii intelectuale. Regimul comunist chinez a forţat companiile americane să transfere tehnologie şi proprietate intelectuală în companii chineze controlate de stat.

Temerile s-au amplificat în urma programului “Made în China 2025” lansat de Beijing, care urmăreşte să înlocuiască importurile de tehnologie avasantă cu produse interne. China a negat că legile şi politicile sale necesită transferuri de tehnologie.

Reacţii mixte

Comunitatea de afaceri americană a contestat de mult timp politicile chineze de transfer de proprietate intelectuală şi tehnologie. În luna ianuarie, o curte federală din Wisconsin a condamnat Sinovel Wind Group, un producător chinez de turbine eoliene, pentru furtul de secrete de stat de la compania americană AMSC, care aproape că a fost scoasă din afaceri.

“Chinezii sunt parteneri comerciali răi din cauză că fură proprietatea intelectuală”, a precizat Derek Scissors, specialist la American Enterprise Institute pe probleme legate de China, într-un interviu cu Associated Press.

Totuşi, chiar şi cei care critică deseori practicile comerciale chineze au reacţionat cu prudenţă la tarifele propuse de administraţia Trump. Jay Simmons, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor, a atenţionat într-o declaraţie că tarifele propuse ar putea aduce noi costuri suplimentare semnificative producătorilor şi consumatorilor americani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe